Regio Roofs Oktober 2014 Gelderland, Overijssel en Drenthe

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand

 

Overijsselse huizenbezitters besparen 10 miljoen euro aan energie per jaar
In twee jaar tijd hebben 12.000 Overijsselse huizenbezitters hun woning energiezuiniger gemaakt. Omgerekend naar de actuele energieprijzen komt dat neer op een besparing van ruim 10 miljoen euro. Dat is niet alleen goed nieuws voor hun energierekening en het milieu, ook de bouwsector heeft er baat bij. Overijsselse ondernemers in de bouw- en installatiebranche haalden de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s aan omzet uit het verduurzamen van koopwoningen.
Dat bleek tijdens de presentatie van de resultaten van het project Slim Energie Thuis op 23 september 2014 door provincie Overijssel en de projectpartners Kamer van Koophandel, Ministerie van BZK, Bouwend Nederland en Uneto-VNI.
De inzet van het project was het energiezuiniger maken van 10.000 woningen in 2014. Het jaar is nog niet om, maar nu al zijn de doelstellingen ruim behaald. In krap twee jaar tijd hebben 12.000 eigenaren in de provincie Overijssel hun woning aangepakt. Meer dan 250 bouwbedrijven hebben zich actief aangesloten bij de ‘Overijsselse aanpak’ door hun aanbod af te stemmen op de groeiende vraag naar energiebesparende maatregelen.

Op het gebied van isolatie is de populairste maatregel het aanpakken van de gevel of spouwmuur. Dit werd tot nu toe in ruim 5600 woningen toegepast. 2600 huizenbezitters kozen voor vloerisolatie. Minder populair zijn opvallend genoeg de toepassing van isolatieglas (zo’n 890 woningen) en dakisolatie (ruim 700). Bij woningeigenaren die kiezen voor het duurzaam opwekken van energie staan zonnepanelen op één. Hiervoor werd 1360 keer bij het project Slim Energie Thuis aangeklopt.
Bij het verduurzamen van hun woning kunnen inwoners van Overijssel gebruikmaken van financiële regelingen van de provincie. De Duurzaamheidpremie en de Overijsselse Duurzaamheidlening vonden gretig aftrek bij huizenbezitters die werk wilden maken van isolatie of het duurzaam opwekken van energie. In de gemeente Enschede zijn de meeste premies toegekend (940). Op de tweede plaats komt Zwolle (ruim 800 premies) en nummer drie is Hardenberg (bijna 580). De laatstgenoemde gemeente is koploper wanneer het gaat om het aantal duurzaamheidleningen dat is verstrekt (meer dan 200), op de voet gevolgd door gemeente Twenterand (circa 180) en Zwolle (ruim 170).

Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland: “Dat deze doelstellingen al zo snel zijn gehaald, betekent dat er prachtige innovatieslagen in de sector zijn gemaakt. De bouw heeft het zwaar, maar juist door dit soort initiatieven, waar op lokaal en regionaal wordt samengewerkt, zien we weer een plusje. Bouwend Nederland wil graag verder met Slim Energie Thuis. Het liefst met nieuwe partners als Vereniging Eigen Huis, banken en vooral ook het onderwijs. Duurzame renovatie is een nieuwe markt, die niet meer verdwijnt.”

Hoewel de doelen zijn gehaald, gaat provincie Overijssel door met Slim Energie Thuis. In 2020 moet dertig procent van de woningen in Overijssel minimaal energielabel B hebben. In 2030 ligt de ambitie vervolgens bij negentig procent label B-woningen en twintig procent energieneutrale huizen.

Met foto

 

Twentse woningcorporatie wil op 600 huizen zonnepanelen leggen
De Twentse woningcorporatie Domijn is van plan om op 600 huizen van de corporatie zonnepanelen te leggen. Dit meldt de woningstichting tegenover De Twentsche Courant Tubantia. Voor het einde van het jaar moet de panelen geïnstalleerd zijn. In ruil voor het plaatsen van de zonnepanelen wordt de huur verhoogd. Daar tegenover staat een besparing in de energiekosten die als het goed is groter is dan de verhoging in huur.
Domijn had 1.000 woningen met een dak op het zuiden een aanbod gedaan. Vooralsnog is er opvallend genoeg nog weinig animo voor het project. Begin september lagen er bij 221 huurders panelen op het dak. Nog eens 99 daken staan in de planning. Om het streven van 600 te halen worden er nog eens 1.000 huurders aangeschreven.
BRON: TC Tubantia

Twello: 'Zonnepanelen op raadhuis win-win'

Joop Hasselman, voorzitter van EnergieRijk Voorst, heeft goede hoop dat op het dak van het gemeentehuis in Twello nog dit jaar 400 zonnepanelen worden geplaatst. Hasselman baseert dit positieve gevoel op het in zijn ogen goed verlopen rondetafelgesprek (RTG) en de bereidheid van het college aan dit energieproject mee te werken.

Belangstellenden kunnen certificaten kopen die elk een zonnepaneel vertegenwoordigen. EnergieRijk Voorst houdt rekening met een bedrag van 310 euro per paneel. Een door EnergieRijk Voorst op te richten coöperatie wordt eigenaar van de zonnepanelen. Certificaathouders zijn automatisch lid.

Hasselman spreekt van een win-winsituatie. Voordeel voor de deelnemers is dat de winst die de coöperatie maakt - het verwachte rendement is 4 procent - naar rato van het aantal certificaten over de certificaathouders wordt verdeeld. Daarnaast krijgen zij voor elk geproduceerd kWh (kilowattuur) aan stroom ruim 9 cent belastingkorting. Elk paneel levert naar verwachting ongeveer 230 kWh per jaar. De gemeente profiteert ook van het project. De bedoeling is dat zij na tien jaar eigenaar wordt van de zonnepanelen, waarbij zij slechts 25 procent van het investeringsbedrag hoeft te betalen.

Zonnepanelen op alle gemeentelijke daken Wijchen

De gemeente Wijchen is van plan op alle daken van de gemeente zonnepanelen te leggen.
Dit heeft het B&W van Wijchen besloten, zo meldt De Gelderlander. Wethouder Marcel Thijsen legt uit dat niet alleen het gemeentehuis hieronder valt. Ook gebouwen die “gelieerd” zijn aan de gemeente krijgen zonnepanelen, zoals bijvoorbeeld de scholen en een sporthal. De wethouder benadrukt dat de zonnepanelen rendabel moeten zijn. “Als een gebouw een dak op het noorden heeft of er valt veel schaduw op, valt het af.”

 


Guus Wilmans nieuwe account manager Bauder

Per 1 september is Guus Wilmans bij Bauder bv in dienst getreden als Account Manager voor de regio Midden en Oost Nederland. Guus Wilmans is voor velen een bekend gezicht en heeft inmiddels jarenlange ervaring in de dakenbranche. Wilmans zal zich gaan bezig houden met new business en het vertrouwde productgamma. Tevens zal hij het denken in Bauder systeemoplossingen verder uitdragen en introduceren.


Man valt door dak tijdens werk

Tijdens asbestsaneringswerkzaamheden op het dak van een schuur in Bergharen is maandagmiddag 1 september 2014 even na 14.00 uur een man door het dak gevallen. Hij zou naar het ziekenhuis zijn gebracht. Het ongeluk gebeurde bij een woning aan de Kortendijk. 
Er was ook een traumahelikopter ter plaatse. Over de aard van de verwondingen is nog niets bekend.

BRON: De Stentor

 

Industriepark Kleefse Waard zet de poorten open


Op zaterdag 11 oktober stelt Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem zich open voor het publiek. Met een gratis Open Dag en met de jaarlijkse Techniekdag Arnhem wil het innovatieve bedrijventerrein de mensen uit Arnhem en omstreken laten zien wat er achter de poorten van het park gebeurt en nader kennis laten maken met innovatie, techniek en duurzaamheid.

Nieuwe serie BouwLokalen

SBRCURnet organiseert van 4 t/m 26 november de BouwLokalen 'Kansen pakken: ontzorg uw klanten in de bouw'. De bouw is van oudsher een probleemoplossende en dienstverlenende sector. Juist in deze tijd van schaarse opdrachten onderscheiden zich vooral de partijen die denken in totaalaanbiedingen en service voor de klanten. Dat is waar de behoeftes van opdrachtgevers en gebruikers (blijven) liggen. Kortom: hoe kunt u hen, samen met uw partners, ontzorgen tijdens het project en daarna?
De aanvankelijke bouwprijs is daarbij minder relevant en er wordt gekeken naar de echte kosten; de uiteindelijke levensduurkosten. Denk hierbij aan onderhoudskosten en het up-to-date houden van installatiecontracten. Door op een andere manier te kijken naar de financiële haalbaarheid van een project, komen voor de bouwopgave nieuwe mogelijkheden in beeld.

Dat biedt kansen. Ontzorgen van de klant en het garanderen van prestaties zijn twee belangrijke aspecten.
Sprekers zijn o.a.:
• GrootOnderhoud 2.1 met hun spraakmakend renovatieproject Willemskwartier Nijmegen
• BouwZakenNederland met hun service- en onderhoudsdienstverlening
• Talen Vastgoedonderhoud & De Verduurzamers
De volgende onderwerpen komen aan bod:
• Wat vragen opdrachtgevers en gebruikers werkelijk en hoe kunnen aanbieders kansen pakken door hun dromen waar te maken?
• Hoe ontstaat een win-win situatie door gebruik te maken van elkaars kennis en kunde?
• Hoe ga je met elkaar aan het werk; welke vaardigheden en competenties zijn nodig?
Data en locaties

• 13 november – Ruinen
• 20 november – Almelo

Bouw Compleet in Hardenberg
In het najaar van 2014 staan er 3 regionale Bouwbeurzen op de agenda bij Evenementenhal, samen zorgen ze ervoor dat er een landelijke dekking gecreëerd wordt. De eerste stappen in de voorbereidingen zijn gezet. Het deelnemersveld begint langzamerhand vorm te krijgen en ook de kennissessies worden ingevuld voor alle drie de bouwbeurzen.
In Hardenberg gaat de zeventiende editie van Bouw Compleet op 7, 8 en 9 oktober 2104 van start. Tegelijkertijd staat hal 5 in het teken van Schilder, Glas en Afbouw (S.G.A.) Vakdagen, met deze combinatie wordt Bouw Compleet Hardenberg nog completer en creëert men een nog breder aanbod voor de bezoekers.Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam