Regio Roofs Oktober 2014 Noord en Zuid Holland

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand

 

Polderdak geopend tijdens Amsterdam Rooftop Festival
Amsterdam telt zo'n 12 vierkante kilometer aan daken. Daar moet veel meer mee gedaan worden. Dat vindt de organisatie Amsterdam Rooftop Solutions. Op 25 september 2014 openden zij tijdens het Rooftop Festival het allereerste Polderdak. Het is een dak dat water langer vasthoudt zodat riolen niet overbelast raken tijdens steeds vaker voorkomende zware regenbuien.
'Riolen zijn eigenlijk niet groot genoeg. We moeten dus zoveel mogelijk oppervlakte benutten op het regenwater vast te houden', aldus Friso Klapwijk van de Dakdokters. 'Ik vind het bijzonder om te zien dat ze van een grijs dak een groen dak maken', zegt Abdeluheb Choho, wethouder Duurzaamheid. 'Ik ben me aan het oriënteren hoe we de stad groener en duurzamer kunnen maken.”
Tijdens het Amsterdam Rooftop Festival werd informatie uitgewisseld over bevindingen, pilotprojecten en business cases. Ook werden verschillende dakinnovaties van I Love Beeing, DakAkker, Groendak, Sungevity, The Blue Deal, Windvoordeel, DrainProducts, Rooflife, ZinCo en Hubbel getoond. Anna Chojnacka (1% Club en Enginn) sprak over nieuwe manieren van samenwerken in de huidige maatschappij en Friso Klapwijk (De Dakdokters) vertelde over de uitgangspunten van Amsterdam Rooftop Solutions.
BRON: AT5


Kleine brand op dak van Albert Heijn centrum Amsterdam
Op het dak van de vestiging van Albert Heijn Food Plaza aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam heeft woensdagavond 3 september 2014 een klein brandje gewoed. De brand brak uit in een vuilcontainer op het dak. Mogelijk was de brand het gevolg van werkzaamheden die op het dak plaatsvonden. Een politiehelikopter vloog boven het pand om de hulpdiensten zo goed mogelijk te instrueren.

BRON: RTV-NH

 

Zonnepanelen maken provinciehuis bijna energieneutraal

Het provinciekantoor van Noord-Holland wordt zo goed als energieneutraal. Onlangs werden 212 zonnepanelen geplaatst waarmee de laatste stap werd gezet.
Er zijn verschillende duurzaamheidsmaatregelen doorgevoerd om energieneutraliteit te bereiken. Te noemen valt de zeer goede thermische schil en voldoende daglichttoevoer. Daarnaast zijn andere energiebesparingen doorgevoerd als warmte/koude-opslag, vraaggestuurde ventilatie en vraaggestuurde led-verlichting.
Dit alles maakt dat het provinciehuis van een energielabel G naar A++ is gegaan. De renovatie startte in 2010, toen het provinciekantoor overheidssubsidie ontving van het Unieke Kansen Programma ‘Naar energieneutrale scholen en kantoren (NESK)’.
De subsidie NESK is in het leven geroepen voor projecten die zich onderscheiden door energiezuinigheid, duurzaamheid en organisatorische innovatie in de bouwkolom. RVO.nl begeleidde de provincie met kennis en advies. De grondige renovatie vond vooral plaats in 2011 en 2012, waarbij onlangs, met plaatsing van zonnepanelen, de laatste stap werd gezet naar bijna energieneutraal.
BRON: Duurzaam Gebouwd

 


Groot zonnepark op dak van Haagse sporthal Gaslaan

Het Haagse bewonersinitiatief De Groene Regentes wil een groot zonnepark aanleggen in het Regentessekwartier. Op het dak van de gemeentelijke sporthal aan de Gaslaan in Den Haag moeten nog voor het eind van dit jaar zo'n 500 zonnepanelen worden geplaatst.

Het ruim 1400 vierkante meter grote dak is volgens Conny Voordendag van De Groene Regentes een ideale plek: “Het is er zonnig. Er staan niet veel bomen omheen en dus niet zoveel schaduw. Het dak is technisch goed en net vernieuwd, dus ideaal.” De helft van de 500 zonnepanelen komt voor rekening van de gemeente, de andere helft is voor bewoners uit het Regentesse- en Valkenboskwartier. Het initiatief is met name voor bewoners die zelf geen zonnepanelen kunnen plaatsen op hun eigen dak, maar wel graag een bijdrage willen leveren aan duurzame energie.

BRON: Omroep West


Nieuw daglicht voor Jumbo Foodmarkt Amsterdam

Op het voormalige Stork terrein, naast de Kromhouthallen in Amsterdam-Noord, wordt een oude industriehal verbouwd tot Foodmarkt. JET BIK is nauw betrokken bij de renovatie van het pand, waar in oktober 2014 de grootste Jumbo van Amsterdam haar deuren opent.  In opdracht van Van Wijnen Rosmalen heeft JET BIK Projecten hier BIK Isolight Zadeldaken geplaatst.

De Foodmarkt wordt voorzien van nieuwe daglichtelementen met hoogwaardige zon- en warmtewerende beglazing. Hierbij blijven de oude elementen van de industriehal behouden, waarbij met nieuwe toepassingen de kwaliteit van het daglichtproduct aanzienlijk wordt verbeterd.

Man gewond bij val van dak

Een 48-jarige man is maandagochtend 22 september 2014 gewond geraakt nadat hij van een dak was gevallen in de 's-Gravenzandelaan in Den Haag. Toen de man op het dak van het huis werkzaamheden aan het uitvoeren was, is hij door nog onbekende reden ten val gekomen. Op basis van de informatie die hulpverleners kregen bij de 112-melding, zijn ambulancedienst, politie en brandweer uitgerukt voor hulpverlening aan het slachtoffer. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis vervoerd.

BRON: Regio15.nl


Man valt door dak kas

Een 35-jarige man is vrijdagmiddag 12 september 2014 bij boomkwekerij Jungheim aan de Haringweg in Ottoland gewond geraakt doordat hij door het dak van een kas viel. Zijn verwondingen bleken achteraf relatief mee te vallen. Volgens de politie is de man, die op het dak werkzaamheden verrichtte, drie à vier meter naar beneden gevallen. Het slachtoffer liep hierbij onder meer snijwonden en een hersenschudding op. Hij is onder politiebegeleiding overgebracht naar het ziekenhuis.

Aanvankelijk werd gevreesd voor ernstig letsel, waardoor twee ambulances en een traumahelikopter werden opgeroepen. De inzet van de traumahelikoper werd gecanceld.

BRON: Het Kontakt

Dakinspecteur gewond bij werken op dak

Een dakinspecteur is woensdagochtend 27 augustus 2014 gewond geraakt door een ongelukkige manoeuvre op het dak van het Vijf Meibad aan de Boshuizerlaan in Leiden. De inspecteur moest door de brandweer van het dak gehaald worden. Het slachtoffer is met beenletsel naar het ziekenhuis overgebracht.

BRON: Leidsch Dagblad


Man valt door dak in Zevenbergschen Hoek

In Zevenbergschen Hoek is maandag 8 september 2014 een man door een dak heen gevallen, toen hij aan het werk was. Dat gebeurde op de Ewoudsdam. Een traumahelikopter uit Rotterdam was opgeroepen om eerste hulp te verlenen. De man is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor verdere behandeling.

BRON: Internetbode

 

Rotterdam Centraal Station winnaar Daylight Award 2014

Tijdens het congres Licht 2014 in het Congresgebouw World Forum in Den Haag is voor de vierde keer de Daylight Award van Stichting Living Daylights uitgereikt. Het nieuwe Centraal Station van Rotterdam van Team CS, een samenwerkingsverband tussen Benthem Crouwel, MVSA Meyer, van Schooten architecten en West 8, is volgens de jury een waardige winnaar van de Daylight Award 2014.

Het nieuwe Centraal Station van Rotterdam is een project dat lang niet iedereen direct en vanzelfsprekend associeert met daglicht. Toch speelt daglicht overal in het complex een belangrijke rol. Op de ene plek wat prominenter dan op de andere, maar ook daar waar het discreter is, laat het zich niet verloochenen. De jury vond vooral de sequentie van ruimten bestaand uit de drie basiselementen van het station: de entreehal, de transferhal en de perronoverkapping, die ieder hun eigen vorm van daglichttoetreding kennen, bijzonder.

Opvallend was dat de jury deze editie besloot geen woningbouwprojecten te nomineren voor de prijs. Veel inzendingen in deze categorie stralen weliswaar zorg, aandacht en gedegen vakmanschap uit, maar ontberen het prikkelende en vernieuwende dat nodig is voor een Daylight Award. Om daglichtgebruik ook in de woningbouw te blijven stimuleren, heeft de jury besloten de projecten: Schuren (Border Architecture), House W (Studio PROTOTYPE) en Boerderij de Borkeld (Reitsema & Partners architecten) wel een eervolle vermelding toe te kennen voor gedegen vakwerk met aandacht voor daglicht.

Met foto’s

Koers Groep breidt uit met nieuwe vestiging Leiden

Koers Groep, gespecialiseerd in bouwkundig en installatietechnisch vastgoedonderhoud, breidt deze maand uit met een nieuwe vestiging in Leiden. Koers vierde dit jaar haar 42-jarig bestaan en blijft activiteiten gestaag uitbouwen door heel Nederland. Het bedrijf is onder andere actief voor beleggers, beheerders, verzekeraars, zorginstellingen, onderwijsinstellingen, woningbouwcorporaties en overheidsinstellingen. Met meer dan 100 specialisten en meerdere vestigingen in de regio’s Rotterdam, Utrecht en Amsterdam, kan het bedrijf een toonaangevende speler in de Nederlandse vastgoedsector worden genoemd.


Met fotoDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam