Regio Roofs September 2014 Noord Brabant en Limburg

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand

Bouw Compleet / Combi Vakdagen Venray

In Venray wordt er op 4, 5 en 6 november 2014 een solide combinatie van vijf vakbeurzen gepresenteerd die de gezamenlijke bouwkolom bereiken; Bouw Compleet, Monument, Installatie Vakbeurs, Energie & Besparing en Klein Transport Plein.

Deze vakbeurzen hebben een overkoepelende nieuwe titel; Combi Vakdagen in Venray, combinatie van bouw- en installatiebranche onder één dak.

 

Flinke vraag naar zonnepanelen in Sint Michielsgestel

Het aantal zonnepanelen in de gemeente Sint-Michielsgestel is de afgelopen maanden gegroeid met vijftien procent. Mede door deze snelle groei is besloten de actie ‘Energie door zon’ te verlengen. De nieuwe sluitingsdatum staat nu op vrijdag 17 oktober.

‘Energie door zon’ is een van de activiteiten die zijn opgezet onder de paraplu van het burgerinitiatief ‘Met elkaar voor Mekaar’. Door de meer dan 830 nieuw geplaatste panelen gaan de eigenaren na installatie van de panelen samen naar schatting 180.000 kilowatt/uur aan energie besparen.

BRON: Brabants Dagblad

 

Onderzoek naar zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen

De gemeente Tilburg gaat onderzoeken welke daken van gemeentelijke eigendommen geschikt zijn voor de opwekking van zonne-energie. Daarvoor trekt het gemeentebestuur 10.000 euro uit.

Het onderzoek is bedoeld om bewoners in de binnenstad die zelf geen ruimte hebben om energie op te wekken toch in staat te stellen gebruik te maken van lokaal opgewekte energie.

Tilburg sluit een zogeheten Green Deal af met energiecoöperatie Energiefabriek013 en ontwikkelingsmaatschappij MOED om werk te maken van het opwekken van zonne-energie in de binnenstad. Tilburg verwacht dat veel gebouwen, zoals stadskantoren, en mfa's geschikt zijn voor het opwekken van zonne-energie.Man zwaar gewond na val van dak in Dongen

Een man die in een weiland aan de Rooseveltstraat in Dongen bezig was met de sloop van een oude paardenstal is hierbij op 2 augustus 2014 van het dak gevallen. Hij kwam daarbij zeer ongelukkig terecht en is met nek- en rugletsel naar het ziekenhuis vervoerd. Een arts van een ter plaatse gekomen traumahelikopter is met de ambulance en het slachtoffer meegereden naar het ziekenhuis in Tilburg.

BRON: BN De Stem

 

Looddieven slaan toe op dak kerk Munstergeleen

Metaaldieven hebben halsbrekende toeren uitgehaald in Munstergeleen. Op het dak van de Pancratiuskerk maakten ze een meterslange loden goot buit. Parochianen ontdekten de diefstal en sloegen alarm bij pastoor Harrie Broers. Die heeft de plek van het verdwenen object meteen laten afdekken met een groot zeil om lekkages en ander onheil te voorkomen.

Volgens de zielenherder is de parochiekerk, die binnenkort waarschijnlijk een monumentale status krijgt, al vaker doelwit geweest van looddieven. “Niet te geloven welke risico's mensen nemen voor een paar euro. De buit is minimaal, maar intussen zitten wij opgescheept met forse materiële en financiële schade.” 

BRON: Dagblad De Limburger

 

Dak Roda-stadion financieel niet haalbaar

Het is financieel niet haalbaar om het stadion van Roda JC te overkappen. De eventueel hogere opbrengsten uit de exploitatie van een overdekt Parkstad Limburg Stadion (PLS) wegen niet op tegen de kosten van een dak. Die worden begroot op zo’n 15 miljoen euro.

De gemeente Kerkrade, grootaandeelhouder van het stadion, en PLS zoeken al langere tijd naar mogelijkheden om de exploitatie van de voetbaltempel te verbeteren. Die is al jaren verliesgevend. Een dak boven het stadion leidt tot ruimere gebruiksmogelijkheden, want dan kunnen ook concerten, beurzen en andere evenementen gehouden worden. De optie van een overkapping is door het bureau Revalue uitgewerkt in een 126 pagina's tellend onderzoek. De gemeente en PLS zeggen dat ze de optie van een overkapping laten vallen omdat die financieel onhaalbaar is. De zoektocht naar mogelijkheden om de exploitatie te verbeteren gaat door.

 

Man valt bij dakwerkzaamheden vijf meter naar beneden

Bij dakwerkzaamheden in een loods aan de Waardjesweg in Asten is op woensdagochtend 4 juni een medewerker vanaf vijf meter hoogte naar beneden gevallen. Volgens de woordvoerder van de politie vielen de verwondingen op het eerste oog mee. Op het moment dat de ambulance arriveerde, was de man weer aanspreekbaar en is het slachtoffer voor controle meegenomen naar het ziekenhuis. Het bedrijfsongeval is gemeld bij de Inspectie SZW en wordt nader onderzocht.

Begroeide daken

 

Dakmoestuin in Wijk van Morgen

Op het gebouw Eco/nnect binnen de Wijk van Morgen in Heerlen is onlangs de eerste dakmoestuin van Limburg gerealiseerd. De Wijk van Morgen is de eerste duurzame wijk in Nederland waarin vier duurzame gebouwen worden gerealiseerd.

Binnen steden is groene ruimte en plek voor stadslandbouw steeds beperkter. Dakmoestuinen bieden daarvoor een oplossing. Het brengt groen terug in te de stad en daarnaast wordt de afgenomen grond voor bebouwing op deze manier teruggegeven aan de natuur. In De Wijk van Morgen, op bedrijventerrein Avantis in Heerlen, wordt door studenten van Hogeschool Zuyd hiervoor gewerkt aan innovatieve oplossingen. In deze proeftuin worden vier energiezuinige en ‘slimme’ gebouwen ontwikkeld en gerealiseerd. De gebouwen zijn het resultaat van het winnende ontwerp van studenten van de Hogeschool Zuyd.

Op het gebied van het dak worden er diverse innovatieve oplossingen bedacht om het dak op meerdere manieren te gebruiken. Het is de bedoeling dat de duurzame technieken die op deze plek worden ontworpen, bestudeerd en uitgeprobeerd, in de toekomst in steden, wijken en gebouwen in Europa worden toegepast. De gebouwen bestaan zoveel mogelijk uit duurzame en herbruikbare materialen. Daarnaast zijn de huizen zoveel mogelijk zelfvoorzienend met betrekking tot energieverbruik en de CO2 uitstoot wordt tot een minimum beperkt. De Wijk van Morgen vormt zo een aanjager van duurzame ontwikkeling in de regio Heerlen/Aken.

De zogeheten ‘Knik naar de zon’ is een bekend gebouw uit de Wijk van Morgen dat reeds is gerealiseerd. Ook het Flexhouse is inmiddels gerealiseerd. Eco/nnect is een expositie- en demonstratiehuis waarbij het pand gedurende levensduur evenveel energie opwekt als verbruikt.

Dakmoestuin

De dakmoestuin op het dak van Eco/nnect is uitgevoerd door Jonkers daktuinen uit Venlo. Het bedrijf is specialist op het gebied van dak- en gevelbegroeiingen. De volledige opbouw is op de betonnen ondergrond aangebracht en bestaat uit:

 

  • EPDM wortelwerende dakbaan, volledig gekleefd,
  • Optigroen beschermdoek ‘RMS500’),
  • Optigroen drainage-/bufferplaat ‘FKD40’, dikte 40 mm¹,
  • Optigroen filterdoek type ‘105’,
  • Optigroen dakmoestuin-substraat, laagdikte 170 mm¹, en
  • kantopsluiting d.m.v. CorTenstalen ‘L’-profiel 250x200 mm¹, dikte 3 mm¹.

 

Op donderdag 19 juni 2014 werden met behulp van een mobiele torenkraan het Optigroen dakmoestuin-substraat op het dak gestort.

 

Het dak was daarna klaar om als moestuin in gebruik te worden genomen. Na verloop van tijd zal er een kas op het dak worden geplaatst, zodat het jaar rond gewassen verbouwd kunnen worden. Het dak is vooral gerealiseerd om te laten zien wat er zoal mogelijk is. Er zullen ook enkele bedrijven hun intrek in het gebouw nemen, de gewassen uit de moestuin zullen door hen worden geconsumeerd.

 

De dakmoestuin draagt verder een duurzaam karakter met zich mee door o.a. waterbuffering, geluiddemping, isolatie, fijnstof en CO2 reductie en ontwikkeling van flora en fauna. Het geldt als de eerste dakmoestuin van Limburg.

 

Dakmoestuin Eco/nnect te Heerlen

Opdrachtgever: Hogeschool Zuyd

Hoofdaannemer: Laudy Bouw & Ontwikkeling B.V., Sittard

Dakdekker/hovenier: Jonkers daktuinen B.V. te Venlo

Leverancier daktuin: Optigroen dak- & gevelbegroeiing B.V. te AmersfoortDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam