Regio Roofs September 2014 Utrecht

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand

Provincie Utrecht lanceert Zonnekaart

Op 23 juni 2014 is de Zonnekaart voor de provincie Utrecht gelanceerd. Hierop kunnen inwoners zien of hun pand geschikt is voor zonnepanelen. Met de Zonnekaart kunnen vastgoed eigenaren binnen een paar minuten te weten komen wat een rendement zij op zonnepanelen kunnen behalen. De kaart toont gedetailleerde informatie over de terugverdientijd, het opgewekt vermogen en CO2-reductie.

De kaart werd gelanceerd door Mari Beks commissielid van GroenLinks. De GroenLinks-statenfractie had het initiatiefvoorstel voor de kaart ingediend. Beks: “Wij zijn blij dat ons initiatiefvoorstel actief is opgepakt door de Provincie. Het instrument kan zo een goede bijdrage leveren aan het energiebeleid van de provincie en gemeenten in Utrecht. En het helpt vooral particulieren en bedrijven bij hun afweging om over te stappen naar het zelf opwekken van zonnestroom.”

 

De Daktuin Utrecht

De Daktuin is een bloeiende en bruisende tuin op het dak van de parkeergarage naast de Universiteitsbibliotheek op het Utrecht Science Park. De Daktuin vormt het middelpunt van sociaal ondernemerschap in Utrecht en omgeving. Je kan er je laten inspireren door verrassende initiatieven en ontmoet mensen die op hun eigen duurzame, creatieve manier laten zien: “Zo kan het ook!”. De Daktuin is gebouwd met restmateriaal, een flinke dosis positieve energie en de nodige fotosynthese. Beleef hier het buitenleven en geniet van een lekkere lunch, koffie, thee of bier. De Daktuin Utrecht 2014 is  vanaf 1 september 2014 open op het dak van de parkeergarage Cambridgelaan (naast Universiteitsbibliotheek): Cambridgelaan 108 te Utrecht.

 

Subsidie groene daken en gevels

De gemeente Utrecht heeft de 'subsidieregeling groene daken en groene gevels' vastgesteld. Het budget is aangevuld met € 150.000,00. Er kunnen nu meer doelgroepen gebruik maken van de regeling en tot een hoger bedrag per aanvraag. Bedrijven zijn echter uitgesloten van deze regeling.  De subsidieregeling is alleen bedoeld voor extensieve groene daken en groene gevels.

 

Utrecht 2040 – Duurzaamheidsprijs 2014

Projecten in de provincie Utrecht die bijdragen aan het verminderen van energieverbruik in de bestaande woningvoorraad konden zich tot 1 september 2014 aanmelden voor de Duurzaamheidsprijs 2014. De winnaar krijgt € 10.000 voor de verdere uitvoering of opschaling van het initiatief, een wisselbokaal én publiciteit voor het project via Utrecht2040.

De Duurzaamheidsprijs gaat jaarlijks naar een initiatief dat een innovatieve oplossing biedt voor één van de urgente opgaven van Utrecht2040. Het thema van de Duurzaamheidsprijs 2014 is: ‘succesvolle energiebesparing in de bestaande woningvoorraad’.

 

Pastoor zegent daktuin Hoog Catharijne in

Zondag 11 mei 2014 is de daktuin van Hoog Catharijne, ofwel de Tuinfabriek, door een pastoor ingezegend met een IJsheiligendienst. Ook was er een rondleiding door de tuin. De Tuinfabriek is een idee van kunstenaar Ester van de Wiel tijdens de Call of the Mall. Bewoners en werknemers binnen Hoog Catharijne maar ook leerlingen werken mee in de Tuinfabriek. Daarnaast zijn er wormen, bijen en kippen actief als hoveniers die zich gespecialiseerd hebben in composteren, bestuiven, wieden en schoffelen.

Bedrijfshal Van Uden ontruimd en deels ingestort

Op maandag 28 juli 2014 is bij het bedrijf Van Uden aan de Stuutlaan in Soesterberg een deel van een bedrijfspand ingestort. Dit kwam door de hevige regenval waardoor er te veel regenwater op het dak kwam te staan. Het bedrijf is na de instorting aan de voorzijde van het pand gelijk ontruimd. De hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse. Met een hoogwerker is er van uit de lucht bekeken hoeveel water er op het dak ligt. Omdat er nog sprake was van instortingsgevaar zijn alle vrachtwagens van het terrein afgereden.

 BRON: Transport Online

 

Utrecht verstrikt in eigen regels

Het verminderen van regeldruk komt in Utrecht moeizaam op gang. Dat concludeert Bouwend Nederland na de inventarisatie van 27 collegeprogramma's van de Utrechtse gemeenten. Slechts 18 gemeenten benoemen het onderwerp, en dan nog weinig concreet.
Siem Bijman, adviseur van Bouwend Nederland Regio Randstad Noord: “O.a. Lopik en Leusden geven aan te streven naar minder regels. Maar je kan niet zomaar wat schrappen. Regels zijn namelijk ooit om een reden ontstaan. Het is veel beter om je focus te leggen op een betere samenwerking. De houding ‘nee, tenzij' moet echt om, naar ‘ja, mits'. Ook raad ik de gemeenten stellig aan om te kijken naar goede voorbeelden bij buurgemeenten. Zo werkt Zeist al met een flitsvergunning en heeft Utrecht een Bolletjeslijst die de handhaving op bouwprojecten goed stroomlijnt."
 
Een aantal gemeenten wil werk maken van het flexibiliseren van bestemmingsplannen en het instellen van welstandsvrije zones. Utrechtse Heuvelrug bijvoorbeeld wil in 2016 alle bestemmingsplannen geactualiseerd, flexibeler en eenvoudiger hebben. En in 2017 de welstandscommissie afschaffen. Bijman: “Dat bewijst in mijn ogen dat steeds meer gemeenten de bouwregelgeving te ver doorgeschoten vinden.” 

Utrechtse gemeenten wacht woningnood

De komende jaren staat de Provincie Utrecht voor een grote woningbouwopgave. Het aantal huishoudens in de Provincie neemt fors toe. Tot 2040 moeten nog ruim 120.000 woningen in de Provincie worden gebouwd. Bouwend Nederland Regio Randstad Noord heeft alle 27 collegeprogramma's in de Provincie Utrecht op een aantal punten doorgelicht en bekeken in hoeverre deze programma's voorzien in de behoefte aan woningen.
 
"De conclusie moet getrokken worden dat de afzonderlijke gemeenten tal van beleidsvoornemens hebben geformuleerd over CPO (6) , starterswoningen (13), startersleningen (5), seniorenhuisvesting en ‘ouderen en zorg' (17), levensloop bestendig bouwen (12) en meer betaalbare woningen (7)" aldus Jan Overtoom, regiomanager Bouwend Nederland regio Randstad Noord. "Ook is er veel aandacht voor herbestemming van leegstaande kantoren. Deze zouden omgebouwd moeten worden tot starterswoningen of studentenhuisvesting. Veel wordt geschreven over binnenstedelijk bouwen. Uitleglocaties worden echter niet benoemd.”

 

Dakbedekking met geïntegreerde zonnecellen voor grootste zonne-energiepark in Utrecht

In 2011 is Mitros gestart met de renovatie van 640 woningen in Overvecht Noord. Rutges Vernieuwt heeft de 640 appartementen gerenoveerd. Dit moest duurzaam gebeuren, met het oog op duurzame materialen en energiebesparing voor de inwoners.  Daarom is er op de daken Derbisolar® geplaatst. Derbisolar® is een witte Derbigum-dakbaan met geïntegreerde flexibele PV-cellen. Het totale project bevat 3840 panelen PVL 144, wat een geïnstalleerd vermogen is van 552.960 Wattpiek. De opbrengst per jaar zal ca. 500.000 kWh bedragen.

 Met 8300 m² aan zonnepanelen is deze wijk nu het grootste zonne-energiepark van Utrecht. De woningen zitten nu allemaal in energielabel B, sommigen zelfs in A, terwijl ze voorheen in label E of zelfs F zaten, stelt de woningcorporatie. Het project werd eind juni 2014 feestelijk opgeleverd in het bijzijn van wethouder Jansen en werd genomineerd voor de Gulden Feniks prijs.

 

Dakmaterialen op het gewenste tijdstip en op de gewenste locatie

Bitasco Trading is een landelijk opererende dakgroothandel dat een compleet assortiment dakmaterialen en dakaccessoires uit voorraad levert. Het bedrijf voert voornamelijk producten van A-leveranciers. Denk hierbij aan het hele programma dakmaterialen van Nebiprofa, Derbigum dakrollen, Alkor dakfolies, EPDM van Carlisle Resitrix en Carlisle Hertalan, Leister dakföhns, Sievert dakbranders, JETBIK lichtkoepels, etc.

Dit hele assortiment wordt voor de regio Utrecht uit voorraad geleverd vanuit de vestiging te Amsterdam. Dagelijks heeft het bedrijf meer dan 50 vervoers-eenheden tot haar beschikking om de bestellingen op de gewenste plaats en het gewenste tijdstip te bezorgen. Voor 13.00 uur besteld, betekent dat de materialen de volgende dag op de afgesproken plaats en tijdstip kunnen worden afgeleverd.

Rayon manager

Ralf Stekelenburg (36) werkt vanuit zijn woonplaats in Zeist als rayon manager in de regio Utrecht. Hij is al 17 jaar als verkoper actief  binnen de daken- en installatiebranche.

In april 2013 werd hij aangesteld bij Bitasco Trading. “Als geboren Zeistenaar ken ik de regio goed en met mijn ruime ervaring kan ik desgewenst ook meedenken en adviseren over de juiste oplossing voor een project. We leveren niet zomaar klakkeloos de bestelling uit, maar letten er ook op of alles klopt: zijn bijvoorbeeld de dakbedekking en het isolatiemateriaal samen toe te passen? Is het aantal bevestigers voldoende? Enzovoorts.”

Voorraadfunctie

“De bestellingen voor de regio worden verwerkt in de vestiging in Amsterdam. Dakgroothandels nemen steeds meer de voorraadfunctie van dakdekkerbedrijven over. In Amsterdam houden we een compleet assortiment op voorraad. Mochten we onverhoopt toch misgrijpen, dan kunnen we altijd nog terugvallen op onze centrale voorraadlocatie in Klundert of onze andere vestigingen.”

“De vestiging hoeft voor deze service dus helemaal niet in de regio gevestigd te zijn,” aldus Stekelenburg. “Een vestiging is vooral handig om voor een werk nog snel wat spullen af te halen die eerder zijn vergeten. Wij trachten middels meedenken met onze relaties dit tot een minimum te beperken. Wij zijn onderdeel van een grote groep, met alle voordelen van dien, en we kunnen acteren als de groothandel op de hoek. Met ons uitgebreide assortiment, onze distributiemogelijkheden en onze servicegerichte instelling kunnen we snel reageren op de vraag van de klant. Zo kunnen de dakdekkers op het werk blijven, de levering van de materialen en gereedschappen wordt geheel verzorgd.”

Rayonmanager Ralf Stekelenburg bedient de klanten van het bedrijf op een persoonlijke en deskundige manier.Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam