Roofs 2014-08-14 Made in Germany

In relatief korte tijd is ABS Safety Gmbh in Duitsland uitgegroeid tot marktleider op het gebied van valbeveiliging. Het bedrijf zal zich nadrukkelijk op de Nederlandse markt manifesteren. “De eenvoud van ons systeem, en de Duitse degelijkheid ervan, betekent een belangrijke toegevoegde waarde op de Nederlandse markt.”

ABS Safety Gmbh is net over de grens bij Nijmegen gevestigd in het Duitse Kevelaer, aan de Niederrhein. Daar beschikt het bedrijf momenteel over ruim 800 m² kantoorruimte en ruim 1350 m² opslag en productie. Het bedrijf is opgericht in 2003 door Ludwig Beckers en is in Duitsland inmiddels uitgegroeid tot marktleider op het gebied van valbeveiligingssystemen. Ook internationaal timmert men flink aan de weg, niet alleen in Europa maar ook in de Verenigde Staten en Azië. In Nederland worden de producten op de markt gebracht door Mennens Dongen bv. Roofs sprak met Valbeveiliging projectleider Jan-Willem Larmit van dit bedrijf, als ook met directeur Ludwig Beckers en sales manager Joseph Bergrath van ABS Safety Gmbh.

Nederlandse markt

Het contact van de fabrikant met het Nederlandse Mennens is tijdens een editie van de A+A veiligheidsbeurs ontstaan. ABS Safety was op zoek naar een aanspreekpunt voor de Nederlandse markt. Mennens is gespecialiseerd in hijs- en heftechniek en valbeveiliging en is met zes vestigingen landelijk vertegenwoordigd. Ook in Duitsland en België is het bedrijf actief. Het bedrijf is onlangs begonnen met de verkoop van de producten van ABS Safety Gmbh op de Nederlandse markt. De veiligheidskundigen die het bedrijf in dienst heeft adviseren de klant (bouwnijverheid, industrie, utiliteit, etc.) bij toepassing van de veiligheidssystemen.

Jan-Willem Larmit van Mennens vertelt: “Wij zijn ervan overtuigd dat deze producten een waardevolle aanvulling kunnen betekenen op hetgeen momenteel op de Nederlandse markt beschikbaar is. Juist vanwege de eenvoud van de systemen en vanwege de brede inzetbaarheid.”

Systeem

“De momenteel beschikbare systemen hebben veelal een complexe werking en zijn lastig te monteren,” vertelt Beckers. “Onze gepatenteerde systemen kenmerken zich door hun eenvoud. De valankers zijn volledig vervaardigd uit flexibel roestvast staal. Zodra de borgpunten worden belast, vervormen de ankers zodanig dat ze het merendeel van de krachten opnemen: de belasting op het bevestigingspunt en de ondergrond is dan nog maar gering.”

Bergrath vult aan: “Onze systemen zijn op alle denkbare ondergronden toepasbaar: beton, hout (vanaf 18 mm), staal (vanaf 0,5 mm), op alle dakbedekkingen voor platte en hellende daken. Alle toepassingen zijn uitgebreid getest door de notified body Dekra Exam en voorzien van de nodige certificaten. Overigens hebben wij op de eigen locatie ook een volwaardige, moderne testinstallatie in gebruik, waarmee we de meest uiteenlopende toepassingen en nieuwe ontwikkelingen testen. Onze producten zijn niet alleen op het dak toepasbaar, maar ook o.a. aan gevels, machines en kraanbanen.”

Het hart van het assortiment wordt gevormd door het ABS-Lock valanker. Dit anker wordt met RVS bevestigingsmateriaal in de ondergrond bevestigd en kan in alle richtingen worden belast. Het anker kan zoals gezegd zowel op platte als hellende daken worden toegepast, als individueel valanker of in een lijnsysteem. Het bedrijf heeft voor de verschillende ondergronden en toepassingen verschillende montagevoorschriften en zal daarom vóór levering per situatie bepalen welke bevestiging wordt meegeleverd.

Tevens levert het bedrijf een anker dat in nieuwbouwprojecten kan worden bevestigd zonder de ondergrond te doorboren, de ABS-Lock OnTop. Deze is beschikbaar voor zowel bitumen als pvc dakbedekkingen. De werking van dit anker is eveneens eenvoudig. Het product bestaat uit een anker met daaronder vier RVS steunbalken met een lengte van 50 cm, die kruisgewijs worden geplaatst. Deze steunbalken worden onder de dakbedekking geplaatst, zodat bij belasting van het anker de krachten door de dakbedekking worden opgevangen. Het dakvlak moet dan wel een minimale oppervlakte van 15 m² hebben. Ook dit anker is door Dekra Exam uitvoerig getest, bij de extreme temperaturen van - 30º C tot 70ºC – en het anker voldoet aan de eisen die in de thans geldende EN 795 zijn geformuleerd.

De laatste ontwikkeling in het assortiment is het hekwerk ABS Stabilik II. Bergrath: “Volgens de arbeidshygiënische strategie gaat de voorkeur altijd uit naar een collectieve beveiliging. Wij hebben op basis van dezelfde techniek die bij het ABS-Lock OnTop wordt gebruikt, een hekwerk ontwikkeld dat zonder tegengewicht of bevestiging aan de ondergrond kan worden geplaatst. Ook in dit systeem worden de krachten bij belasting van het hekwerk opgevangen door de dakbedekking. Het hekwerk is verkrijgbaar als randbeveiliging en als beveiliging van lichtkoepels en sparingen.”

Kwaliteitsborging

De interne kwaliteitsborging van de producten en de onderdelen is zeer uitgebreid en vindt plaats vanaf het moment dat het basismateriaal wordt geleverd tot en met de montage. De producten worden zoals gezegd volledig vervaardigd uit RVS. De kwaliteit van al het basismateriaal dat binnenkomt wordt visueel en met röntgen gecontroleerd. Elk afzonderlijk product krijgt een serienummer waarmee het betreffende product tot en met de montage wordt gemonitord. Ook wordt bijgehouden welke monteur het product heeft aangebracht. Daarna worden de producten in principe jaarlijks geïnspecteerd op eventuele beschadigingen, bijvoorbeeld als gevolg van blikseminslag.

Beckers: “Wij houden onszelf steeds voor: ‘Keep it simple’. De meest eenvoudige veiligheidssystemen zijn het meest effectief. Internationaal staan Duitse producten bekend om hun degelijkheid en betrouwbaarheid en onze activiteiten staan in die traditie: de aanduiding ‘Made in Germany’ staat voor kwaliteit en wij zijn voortdurend bezig die kwaliteit te borgen. Op het gebied van valbeveiliging is dat letterlijk van levensbelang. Op de Nederlandse markt is naar onze mening zeker ruimte voor eenvoudige, degelijke veiligheidsproducten.”

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam