Roofs 2014-01-26 GVB Diemen uitgevoerd met kunststof dakbedekking van Derbigum

De metrowerkplaats van GVB Diemen is onlangs uitgebreid. Het is het eerste grote project in Nederland waar de kunststof dakbedekking Vaetech® op werd toegepast. De dakbedekking wordt in Nederland op de markt gebracht door producent Derbigum Nederland.

Een bitumenproducent die een kunststof dakbedekking op de markt brengt, dat zal in eerste instantie voor gefronste wenkbrauwen zorgen. In 2012 nam de Belgische fabrikant Derbigum, moederbedrijf van Derbigum Nederland, het Duitse Vaeplan over. Dit bedrijf is specialist in de productie van de kunststof dakbanen op basis van VAE (vinyl acetaat ethyleen) en als zodanig een gerenommeerde partij op de Duitse markt. De overname past in de internationale strategie van Derbigum. Duitsland is namelijk een sleutelmarkt voor de fabrikant en met deze productgroep wordt het bedrijf actief op markten waar ze voorheen amper aanwezig was.

Ook op de Nederlandse markt zullen de nieuwe producten verkocht worden. In ons land wordt het product onder de naam Vaetech op de markt gebracht. Rayonmanager Hans van der Ham van Derbigum Nederland vertelt: “Dit om de eigenheid van het materiaal binnen ons assortiment te benadrukken; normaal gesproken dragen onze producten immers een naam die begint met ‘Derbi’. In Duitsland beschikt men al over een uitgebreid dealernetwerk, in Nederland is men dat momenteel aan het opzetten. Een VAE-dakbedekking is een sterke, flexibele kunststof dakbedekking die bitumenbestendig is. Dat betekent dat het ook geschikt is voor renovatiedaken waar oorspronkelijk een bitumineuze dakbedekking op is toegepast. Bovendien heeft Vaetech reeds een bewezen levensduur van meer dan 40 jaar.”

Metrowerkplaats

De uitbreiding van de bestaande locatie van de metrowerkplaats was noodzakelijk door de komst van de nieuwe metro M5. Deze is 116 m lang, terwijl de werksporen maar een lengte hebben van 80 m. De vernieuwde werkplaats krijgt drie werksporen met elk een lengte van 120 m, waarbij één spoor is voorzien van een hefinstallatie die de M5 in zijn geheel kan optillen. Hiermee wordt het mogelijk draaistellen en grote onderdelen te wisselen.

Het dak werd uitgevoerd door dakdekkerbedrijf Dakteam bv te Zwijndrecht. Berry Snel van het bedrijf geeft een toelichting op de werkzaamheden. “Het totaal te bedekken dakoppervlak is zo’n 3.800 m². De keuze voor de dakbedekking werd in nauw overleg gemaakt tussen de opdrachtgever en hoofdaannemer Strukton, in de persoon van Ad Spithoven. Men wilde het dak bedekken met een dakbedekking met een lange bewezen levensduur die weinig onderhoud behoefde. Ook speelde mee dat de dakbedekking een lichte kleur had, dit kwam overeen met de uitstraling die men wilde bereiken. Tenslotte was het een overweging dat deze dakbaan door ons in een relatief korte tijd aan te brengen zou zijn, wat een vereiste was gezien de strakke planning.”

Snel: “De uitbreiding van de metrowerkplaats bestaat uit een drietal dakvlakken. Het dakpakket is aangebracht op een stalen dakplaat, welke is voorzien van een steenwol cannelurevulling. De dampremmer bestaat uit een PE-folie 0,2 mm. Als isolatie is een drukvaste steenwol isolatieplaat toegepast. Vervolgens is de dakbedekking mechanisch bevestigd d.m.v. tules, zodat er geen koudebruggen zouden ontstaan. De overlappen van de dakbedekking zijn deels gelast met hetelucht en koudlasvloeistof (koudlassen). Er is dus geen open vuur gebruikt. Op het hoofddak bevindt zich verder over een lengte van 122 m een dakopbouw, waarvan de gevels vrijwel geheel bestaan uit glas. Mede ten behoeve van het onderhoud hiervan is langs het glas een rode looppadfolie aangebracht. Daarnaast zijn de daken voorzien van een permanent staalkabeltraject en signaleringsstroken.”

All in garantie

“Derbigum biedt op het dak een all-in verzekerde dakgarantie. Dat betekent dat in het geval van een onverhoopte calamiteit Derbigum en Dakteam garant staan voor een snelle en zorgeloze afwikkeling. GVB Diemen heeft zo niets te maken met een eventuele discussie over wat er is misgegaan en wie daarvoor verantwoordelijk is,” vertelt Van der Ham. “Haar enige belang is dat het probleem snel is opgelost en dat zij daar niet nog een rekening over krijgt toegestuurd. De garantie wordt afgegeven door de producent, zijnde Derbigum. Ontstaat er bij de plaatsing een probleem, dan zorgt de producent ervoor dat het wordt opgelost.”

Dakteam was tijdens de werkzaamheden met gemiddeld zes man aan het werk. Snel: “De logistieke organisatie moest goed met de andere bouwpartijen worden afgestemd, omdat de werkzaamheden kort op elkaar werden uitgevoerd. De samenwerking met de bouwpartners verliep gelukkig soepel en we hebben de werkzaamheden mede daardoor binnen de daarvoor gestelde tijd kunnen afronden.”

De uitbreiding van de metrowerkplaats van GVB Diemen is dit najaar opgeleverd.

Uitbreiding metrowerkplaats GVB Diemen

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Dienst Metro en de Stadsregio Amsterdam

Hoofdaannemer: Strukton Bouw & Onderhoud te Utrecht

Dakdekker: Dakteam BV te Zwijndrecht

Leverancier dakbedekking: Derbigum Nederland te Delft

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam