Roofs 2013-10-24 Afscheid met pijn in het hart

Op 11 oktober 2013 nam algemeen directeur Ben Claaszen middels een receptie afscheid van zijn collega’s en oud-collega’s bij Kingspan Unidek. Claaszen is inmiddels aan de slag gegaan als managing director Western Europe bij Kingspan Insulated Panels.

Tijdens de receptie werd Claaszen toegesproken door zijn naaste collega’s waarbij, tussen alle grapjes door, een beeld naar voren kwam van een hardwerkende en betrokken directeur met een duidelijke commerciële visie. Claaszen werd geroemd als een directeur die van alle personeelsleden de naam wist en ook op de hoogte was van de persoonlijke omstandigheden van zijn medewerkers. Door zijn drive had de OR van Kingspan Unidek soms moeite hem bij te houden. Dit leidde soms tot discussies die uiteindelijk altijd een oplossing brachten. Claaszen stelde dan ook met pijn in het hart afscheid te nemen van het bedrijf waar hij vele hoogte- en dieptepunten beleefde, zowel op zakelijk als op persoonlijk vlak.

Als managing director Western Europe zal Claaszen zich o.a. bezighouden met het opzetten van een regiokantoor van Kingspan Insulated Panels op het Europese vasteland. Dit nieuw te openen regiokantoor moet handen en voeten geven aan de stevige positie die het Ierse Kingspan inmiddels op het Europese vasteland heeft verworven – en deze positie verder uitbouwen. Waar en hoe dit kantoor gestalte zal krijgen kon Claaszen tijdens het interview nog niet zeggen; wel kon hij melden dat de ambities van het bedrijf groot zijn. Zo zal het bedrijf bijvoorbeeld ook activiteiten ontplooien op de West-Afrikaanse markt.

Loopbaan

In 1992, dus ruim 21 jaar geleden, werd Ben Claaszen door Hendrik van Dijk aangenomen bij de fabrikant van EPS isolatiematerialen Unidek uit Gemert. Daarvóór was hij als inkoper actief bij Huisman Elektrotechniek in Druten. Unidek was ook toen al een begrip in de regio en toen Claaszen een stap in zijn loopbaan wilde zetten lag het voor de hand dat hij zou solliciteren naar een functie bij de isolatiefabrikant. Het bedrijf groeide in die periode, begin jaren negentig, sterk. “Ik had een goede band met Hendrik van Dijk,” vertelt Claaszen. “Hij was mijn coach en mentor; ik heb veel van hem geleerd.”

Claaszen werd al snel hoofd inkoop. Toen hij aangaf een andere positie te ambiëren, ging hij aan de slag met de verkoop van Volumebouw hallen. “Het bedrijf had in de jaren ’90 de wind mee vanwege de economische omstandigheden en bouwde ook de positie in Duistland uit. Mijn familie is van oorsprong Duits en ik spreek de taal goed dus het was een logische keuze van Hendrik van Dijk om mij op die positie in te zetten.”

In 2000 werd Claaszen benoemd als adjunct directeur Unidek Volumebouw. In 2003 werd het bedrijf verkocht aan CRH. Tot zijn eigen verrassing werd Claaszen in 2005 gevraagd om het bedrijf als algemeen directeur te gaan leiden. “Op dat moment was ik juist verwikkeld in een stevige discussie met de leiding over de bouwactiviteiten van Volumebouw dus toen ik werd uitgenodigd met het team een hapje te gaan eten dacht ik eerlijk gezegd dat ik eruit werd gezet. Je kunt je voorstellen dat het even een vreemd gesprek werd.”

Masterplan

Een onzekere tijd brak aan toen CRH in 2009 de isolatietak te koop zette. Het bedrijf werd in 2011 verkocht aan de Kingspan Groep. Claaszen vertelt dat die stap uiteindelijk heel positief heeft uitgepakt. “Het moederbedrijf is gespecialiseerd in isolatie en dat merk je. Er is de afgelopen jaren flink in het bedrijf geïnvesteerd, het meest recent in een volautomatische snij-frees-verpakkingslijn (zie Roofs 7-2013)

“Deze investering is onderdeel van een masterplan dat we vorig jaar presenteerden,” aldus Claaszen. “Speerpunt van het masterplan is dat geïnvesteerd wordt in een centralisatie en optimalisatie van de productie, met als doel een efficiëntere inzet van de middelen en zodoende met minder productieoppervlakte meer resultaat te halen. De snij-frees-verpakkingslijn snijdt, bewerkt en verpakt de EPS in één productiehandeling. Op deze manier stelt de lijn ons zowel in staat sneller grotere orders te verwerken als op een efficiënte manier kleinere hoeveelheden te verwerken. Zodoende kunnen we flexibel opereren en desgewenst maatwerk leveren.”

“De markt voor Kingspan Unidek is nog steeds moeilijk, maar we maken goede ontwikkelingen door. Met name ons dakelement Unidek Aero slaat enorm goed aan. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat mijn opvolger deze koers zal kunnen vasthouden.” Overigens is nog niet bekend wie Claaszen zal opvolgen. Tot de opvolger bekend is zal het huidige directieteam zijn taken waarnemen. Roofs houdt u hierover op de hoogte.

Trots

Desgevraagd vertelt Claaszen het meest trots te zijn op de medewerkers van het bedrijf. “Nog steeds is in alles merkbaar dat het van oorsprong een familiebedrijf is. Iedereen die bij ons werkzaam is, gelooft in het materiaal EPS en werkt met veel commitment aan innovaties en ontwikkelingen om de producten optimaal aan te laten sluiten op de vraag uit de markt. Ik zou dan ook het overlijden van Hendrik van Dijk in 2011 als dieptepunt van mijn loopbaan willen aanmerken. Ook al had hij niet meer de dagelijkse leiding over het bedrijf, hij bleef zeer betrokken bij de ontwikkelingen. Ik heb tot vlak voor zijn overlijden nog veel met hem gesproken, en soms ook pittig gediscussieerd, over de koers van het bedrijf.”

Tijdens de receptie zette Claaszen enkele van zijn naaste medewerkers in het zonnetje. Hij gaf aan met pijn in het hart afscheid te nemen maar ook uit te zien naar volgende uitdaging.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam