Roofs 2013-07-24 Water- en luchtdicht afwerken van dakdoorvoeren

Ubbink heeft de afgelopen periode diverse innovaties geïntroduceerd die een belangrijke aanvulling vormen voor de dakenbranche. Het assortiment betekent een verbetering in de aansluiting van de dakdoorvoer met het dakvlak, dikwijls een heikel punt. Reden voor Roofs om de diverse noviteiten eens op een rijtje te zetten.

De diverse productontwikkelingen vonden op verschillende gebieden plaats, waarbij verwerkingsgemak en nette afwerking een doorslaggevende rol speelt in het geheel. Zo is Ubiflex Ribbel, speciaal voor dakpannen en gegolfde dakbedekking, een aanvulling op de bestaande loodvervanger Ubiflex Basis, zorgt de WaterpRoof Plakplaat door middel van een geïntegreerde rozet voor een waterdichte aansluiting van de dakdoorvoer met het platte dak en doet de Ubiflex Dakdoorvoerpan, geschikt voor dakhellingen 15°-55°, hetzelfde voor het hellende dak.

Loodvervanger

Als loodvervanger is Ubiflex al enige jaren een bekend product in de markt. Het product is vervaardigd uit bitumen met een drager van een aluminium strekmetaal waarmee de kenmerkende combinatie van flexibiliteit en benodigde stijfheid van het product wordt bereikt. De bitumineuze compound is afgewerkt met een UV stabiele kleurlaag.

Het product is destijds ontwikkeld voor situaties waarin de toepassing van bladlood om wat voor reden dan ook niet gewenst is. Een veelgehoord argument om dit product toe te passen is de eenvoudige verwerking, lange lengtes dus weinig overlap en het voorkomen van loodstrepen. Ook in situaties waarin gemeenten hebben besloten om vanwege het milieuaspect het gebruik van lood te minimaliseren kan dit product een oplossing zijn. Andere argumenten zijn het lichte gewicht van de loodvervanger en het gegeven dat het product prijsvast is en niet gevoelig voor diefstal.

Het assortiment is onlangs uitgebreid met de Ubiflex Ribbel, met name voor de toepassing op dakpannen en gegolfde dakbedekkingen. Deze variant heeft een extra mechanische bewerking ondergaan, waardoor het materiaal al is opgerekt en voorgevormd. Hierdoor is het product zonder plaklaag met de hand in vorm te plooien, waarmee het niet nodig is inklopgereedschap te gebruiken.

De 10 cm lange ribbels zijn over de volledige lengte aan de onderzijde van de rol aangebracht, de bovenzijde is ongeribbeld. Het product wordt met de ongeribbelde kant naar boven aangebracht onder bijvoorbeeld het kozijn van een dakkapel. De geribbelde onderzijde wordt daarna eenvoudigweg met de hand in de (pan)vorm gedrukt. Het product is tot zes meter aan één stuk verwerkbaar, wat dus ook betekent dat er minder overlappen nodig zijn. Ook op vochtige, stoffige, bezande of vervuilde pannen/golfplaten is dit product toe te passen. Tenslotte meldt de leverancier dat op het product een garantie van 10 jaar wordt verleend.

Aansluitingen dakdoorvoeren

Het bedrijf heeft diverse toepassingen voor de aansluiting van de dakdoorvoer op het platte en het hellende dak. Voor het platte dak heeft men de WaterpRoof Plakplaat beschikbaar, een plakplaat met geïntegreerde rozet van bitumen, EPDM of PVC. Het zelf snijden van de rozet door de dakdekker is tijdrovend en verhoogt de kans op lekkage. Het geïntegreerde manchet kan direct op de dakbedekking (zonder voorbehandeling) worden aangebracht, gekleefd (bitumen, EPDM) of met behulp van hete lucht (PVC).

Voor het hellende dak is per 1 juli 2013 de Ubiflex Dakdoorvoerpan beschikbaar. Deze variant van de Ubiflex pan is toepasbaar op dakhellingen van 15-55° (dus bijna alle hellende daken). Een voorraad van diverse pannen is hierdoor niet meer nodig. De doorvoerpan is uitgerust met een knobbel/schaalfixatie (vervaardigd uit polypropyleen) met een vast scharnierpunt. Doordat er geen losse schaal meer wordt gehanteerd, en er één type doorvoerpan geschikt is voor alle toepassingen, wordt de kans op fouten geminimaliseerd. Het product is geschikt voor ieder type dakdoorvoer van Ø 125-131 mm.

Het bedrijf biedt voor hellende daken verder vanaf medio juli 2013 de Kompakt Schoorsteen 2.0, een verzamelkap voor rookgas- en ventilatieluchtsystemen en rioolontspanning. Deze is eveneens op vrijwel alle dakhellingen toepasbaar. De universeel toepasbare kap maakt het mogelijk de doorvoeren haaks door het dak aan te brengen waardoor de dakdoorbreking minimaal gehouden kan worden.  De bevestigingsmethode is eenvoudig en blijft onder alle omstandigheden gelijk, ook bij een steile dakhelling. De Kompakt Schoorsteen 2.0 heeft een geïntegreerd indekdeel, is geschikt voor alle pannen en gegarandeerd waterdicht. Het luchtdicht afsluiten gaat eenvoudig met een luchtdichtmanchet.

Met deze innovaties vertrouwt Ubbink erop een belangrijke bijdrage te hebben geleverd aan de vereenvoudiging van de montage en de verbetering van de waterdichte afsluiting van dakdoorvoeren op het platte en het hellende dak.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam