Roofs 2013-01-27 Een duurzaam dak is op verschillende manieren mogelijk

Derbigum Nederland geeft tijdens de Bouwbeurs nadrukkelijk invulling aan het beursthema ‘Bewust bouwen’. Op verschillende manieren zal worden getoond hoe het assortiment en de dienstverlening (incl. adviezen) op het thema aansluit.

De activiteiten op het gebied van duurzaamheid uiten zich o.a. in de samenwerking met het kennisplatform Duurzaam Gebouwd. Onder de slogan ‘Making Buildings Smart’ ontwikkelt het bedrijf diverse producten en diensten die het ‘duurzaam’ bouwen en verbouwen bevorderen. De fabrikant stelt zich tot doel eigenaren van gebouwen intelligente oplossingen aan te reiken om te besparen op energie, de CO2-uitstoot van hun gebouw te verkleinen en hernieuwbare energie op het dak te produceren. Duurzaam Gebouwd is een kennisplatform waar partijen uit de gehele bouwketen bij zijn aangesloten.

Concreet heeft de filosofie al geleid tot de introductie van de plantaardige dakbaan Derbipure, inmiddels voorzien van het C2C en DUBOkeur certificaat. Het gaat hier om een dakbaan op basis van plantaardige oliën en harsen die op deze manier een volledig ecologisch alternatief vormt voor een bitumineuze dakbedekking. BIOtumen is een vergelijkbaar product, maar dan van geheel andere grondstoffen, namelijk resthout, en is momenteel in ontwikkeling. Ook is het bedrijf al 15 jaar actief in de recycling van bitumineus dakafval - wat met behulp van de eigen R&D-afdeling weer in het productieproces van nieuwe dakbanen wordt gebracht. Hierdoor heeft Derbigum al een aantal jaren haar lokale ‘circulaire economie’ geschapen.

Directeur Ben Sengers van Derbigum Nederland vertelt: “Duurzaamheid is een heel breed begrip en er zijn meerdere manieren om bewust te bouwen en een duurzaam en milieuvriendelijk resultaat te bereiken. Het verschilt per situatie wat de meest ‘duurzame’ oplossing is en de meest uiteenlopende thema’s en materiaalsoorten spelen daar een rol in. Denk daarbij aan het opwekken van zonne-energie, luchtzuivering met sedum, koeling van de onderliggende ruimte, recycling, grondstofgebruik van hernieuwbare bronnen, etc.”

“Al decennia lang leveren wij dakbedekkingsproducten met een bewezen levensduur van inmiddels meer dan 35 jaar. Veel belangrijker is echter de mate van recycling na deze levensduur en het daadwerkelijk weer terugbrengen in de nieuwe producten; alsmede getoetste en gecertificeerde verantwoording over de productie en de gebruikte grondstoffen. Daarom zullen we het assortiment waarmee we al decennia lang met succes op de markt aanwezig zijn tijdens de Bouwbeurs actief onder de aandacht brengen. Denk daarbij dus naast de innovatieve producten zoals de Derbibrite NT en de Derbipure aan o.a. de bekende zwarte, bitumineuze Derbigum dakbedekking, de Derbigum 4 mm en de NT, de Derbisedum en de kunststof dakbanen Derbiplan, die zich inmiddels ook al meer dan 40 jaar hebben bewezen.”

Zonlicht

Tevens zal tijdens de Bouwbeurs de aandacht worden gevestigd op de Derbilight, de daglichtbuis voor platte daken. Dit product is met name ontwikkeld voor de utiliteitsbouw en realiseert een werkplek die door natuurlijk licht wordt verlicht. Het daglicht wordt bij dit product opgevangen en in een afgesloten lichtbuis naar de werkplek geleid. Ook bij een lage stand van de zon geeft het opgevangen daglicht volgens de leverancier een maximale opbrengst.

De daglichtbuis heeft een diameter van 56,5 cm. Men plaatst dus meerdere daglichtbuizen op het dak en genereert zo een homogene verspreiding van het daglicht binnenin het gebouw, gedurende de hele dag. Kleurschakeringen worden voorkomen en enkel puur wit licht bereikt de werkruimte. De montage van de daglichtbuis op het dak is eenvoudig. De dagelijkse activiteiten in het gebouw hoeven niet onderbroken te worden en dakversteviging is onnodig. Overdag, wanneer de energie het duurst is, kan het kunstlicht gedoofd worden, wat een besparing tot 75% op de energierekening op kan leveren.

Derbigum Nederland is tijdens de Bouwbeurs aanwezig op standnummer 08.E067.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam