Roofs 2013-01-21 Nominatie voor Nederland tijdens WK Dakdekken

Van 13-16 november werd in het Zwitserse Luzern de 24ste editie van het WK Dakdekken georganiseerd. Namens Nederland namen leerlingen Joshua Vollenberg en Danny Didderiens deel aan de wedstrijd. Helaas kwamen er geen medailles mee terug naar Nederland, wel werd een nominatie voor de vrije oefening in de wacht gesleept.

De deelnemers hebben een intensief trainingsschema gevolgd en zelfs een trainingsweekend naar Mayen, Duitsland ondernomen om ervaring op te doen met de vereiste technieken en materialen. Traditioneel bepaalt het gastland de wedstrijdopdrachten en dat ‘thuisvoordeel’ heeft Zwitserland optimaal benut. Het WK Dakdekken vindt plaats op drie onderdelen, namelijk hellende, platte en metalen daken en op alledrie de onderdelen won Zwitserland het goud.

De wedstrijd bestaat uit twee verplichte opdrachten en een vrije opdracht. Bij de vrije opdracht, waarbij de respectievelijke landen een bepaald aantal leien en dakpannen tot hun beschikking kregen en daarmee hun creativiteit konden gebruiken, behoorde het Nederlandse team tot de genomineerden. Uiteindelijk gingen hier de Engelsen er met de prijs vandoor.

Het WK Dakdekken wordt tweejaarlijks georganiseerd door de Internationale Dakdekkersfederatie (IFD) dat momenteel onder Nederlands voorzitterschap staat. Tegelijk met het wereldkampioenschap werd het jaarlijkse IFD-congres gehouden. Nederland deed bij de wedstrijd alleen mee op het onderdeel ‘hellende dak’. Deelnemers waren de leerlingen van BGA-Nederland die de opleiding dakdekker hellende dak volgen. Joshua Vollenberg (werkzaam bij Bogaert van Nuland te Ravenstein) had bij de vorige editie al meegedaan en ging dus ditmaal als ervaren kracht naar het WK. Zijn compagnon was ditmaal Danny Didderiens (werkzaam bij Verkoelen dakdekkerbedrijf te Weert).

De beoordeling vindt plaats door een team van vijf scheidsrechters. Niet alleen wordt de technische kwaliteit van het werk beoordeeld, maar ook bijvoorbeeld de inrichting van de bouwplaats, veilig werken, het teamverband en de attitude van de dakdekkers. Met dit laatste wordt ook de representativiteit van de dakdekkers bedoeld.

“Hoe goed je ook oefent, en hoe goed je de techniek ook onder de knie hebt, tijdens een wedstrijd spelen altijd andere factoren mee,” vertelt coach Frank Peters. “Door stress ga je fouten maken. Als je bijvoorbeeld ziet dat de dakdekkers op het naastgelegen dak sneller opschieten, kan het gebeuren dat je zelf te gehaast gaat werken. Dit was ook het geval tijdens de tweede dag, onder druk merk je dat je de routine met de onbekende systemen mist. Tijdens de vrije oefening waren onze jongens in hun element en je ziet dat het dan meteen resultaat oplevert. We gingen voor de prijzen dus dan blijft het jammer dat we geen medailles hebben gehaald maar door die nominatie zijn we uiteindelijk niet ontevreden over het resultaat.”

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam