Roofs 2010-06-16 De sleutel naar de toekomst

Per 1 maart 2010 heeft Patrick Grobbée definitief de leiding over Serco Dakspecialisten bv te Lemelerveld overgenomen van oprichter Henk Brouwer. De continuïteit van dit dakdekkerbedrijf, dat een grote speler is in de regio Zwolle, is daarmee gewaarborgd. Tijdens een receptie op 19 maart overhandigde Brouwer symbolisch de sleutel tot het bedrijf (en de toekomst) aan zijn opvolger.

Brouwer en Grobbée leidden het Lemelerveldse dakdekkerbedrijf sinds 1 januari 2007 al gezamenlijk. Omdat beide heren dezelfde visie hebben over het beleid en de toekomst van het bedrijf, kon Henk Brouwer zelfs al wat eerder terugtreden dan oorspronkelijk de bedoeling was. Hij zal wel nog, indien nodig, een adviserende rol bij het bedrijf blijven vervullen. Grobbée zal het bedrijf op de vertrouwde manier voortzetten.

Specialist in EPDM

Tijdens de vorige grote recessie, die van begin jaren tachtig, richtte Henk Brouwer het bedrijfje Service Combinatie (Serco) op. In het begin werden nog de meest uiteenlopende werkzaamheden aangepakt, maar al snel specialiseerde het bedrijf zich in het aanbrengen van bitumineuze of EPDM dakbedekkingen op platte of licht hellende daken. Het bedrijf behoorde tot de eerste dakdekkerbedrijven die met EPDM dakbedekkingen werkte en stond zo zelfs aan de wieg van de nu zelfstandig opererende leverancier EPDM Systems uit Lemelerveld. “Wij waren in dit opzicht voorlopers,” aldus Brouwer. “Momenteel is het aandeel EPDM in de totale dakenbranche nog steeds groeiende, mede onder invloed van de NEN 6050, maar ook vanwege de grotere aandacht voor duurzaam bouwen. EPDM belast het milieu minimaal tijdens productie, gebruik en recycling. Het NIBE heeft EPDM bovenaan de lijst duurzame dakmaterialen staan.”

In de loop der jaren groeide het bedrijf gestaag uit tot de grootste speler in de regio. Momenteel bestaat het personeelsbestand uit 24 mensen, waarvan er 17 dagelijks op en om het dak zijn te vinden. Het bedrijf heeft een aparte valbeveiligingsafdeling, Serco Valbeveiliging, waarbij het bedrijf de RI&E uitvoert en de Uniline valbeveiligingssystemen voert. Het bedrijf brengt op aanvraag ook groen- en energiedaken aan, al is de vraag naar deze systemen in het gebied waar het bedrijf actief is minder groot dan in de Randstad. Tevens is het bedrijf partner binnen het BIELSo proces, een samenwerking waarmee zorg wordt gedragen voor de recycling van hoogwaardig verouderd bitumen.

Overdracht

Omdat Brouwer binnen zijn eigen gezin geen opvolging vond, ging hij extern op zoek naar een geschikte partner en potentiële opvolger. Patrick Grobbée was in het verleden verantwoordelijk voor de marketing van de technische groothandel Wildkamp, en daarna was hij de commercieel verantwoordelijke bij een internationaal vloerenbedrijf. Een gemeenschappelijke kennis wees hem op de mogelijkheden bij Serco Dakspecialisten. Brouwer en Grobbée voerden een groot een aantal gesprekken waarna werd besloten vanaf 1 januari 2007 de leiding over het bedrijf gezamenlijk ter hand te nemen. Vervolgens zou Brouwer de leiding geleidelijk overdragen.

Grobbée neemt het stokje definitief over op het moment dat de economie in zwaar weer verkeert. Toch stelt hij dat het bedrijf er goed voorstaat en relatief weinig hinder ondervindt van de economische omstandigheden. “Wij zijn niet afhankelijk van nieuwbouw,” aldus Grobbée. “In de omgeving staan wij bekend als specialist in renovatieprojecten. Onze medewerkers worden niet blij van een grote hal waarbij de dakbedekking rechttoe rechtaan wordt aangebracht. Zij zijn juist op de moeilijke projecten in hun element, waar het aankomt op vakmanschap. Kwalitatief en netjes werken staan bij ons hoog in het vaandel. Onze klanten kennen onze insteek en onze werkwijze. Veel van onze klanten hechten daar ook waarde aan en begrijpen dat daar een prijskaartje aan verbonden is. Natuurlijk hebben ook wij klanten die op zoek gaan naar de laagste prijs, maar je kunt je afvragen in hoeverre het de moeite loont voor deze opdrachtgevers het werk te willen maken.”

Het bedrijf zal door Grobbée op dezelfde manier worden voortgezet. “Wij hebben niet de ambitie het grootste dakdekkerbedrijf van Nederland te worden,” vertelt hij. “Eventuele groei zal dan ook voornamelijk in de breedte plaatsvinden, in het aanboren van nieuwe markten. Verder vinden we het vooral belangrijk dat we onze kwaliteit kunnen waarborgen en daarvoor moet het team ook eigenlijk niet al te groot worden. Momenteel hebben we een goede mix in ons personeelsbestand waarbij de jongens zelf in de gaten houden of de nieuwe aanwas aansluit bij het team of niet. Wij zijn in het bezit van KOMO en VCA en daar hoort een bepaalde mentaliteit bij, een focus op kwalitatief werken. Onze medewerkers zijn ons visitekaartje en er is bijna geen verloop onder ons personeel. Iedereen is trots om bij dit bedrijf te werken.”

Sleutel

Tijdens een receptie voor zo’n 250 genodigden, op 19 maart, overhandigde Henk Brouwer symbolisch de sleutel van het bedrijf aan Grobbée. Brouwer merkte daarbij op dat dit niet alleen de sleutel was naar het bedrijf, maar ook de sleutel naar de toekomst. Grobbée gaf aan vastbesloten te zijn dat vertrouwen waar te maken. Overigens zal Brouwer nu niet thuis achter de geraniums gaan zitten: hij vertelt dat hij zich niet zal hoeven vervelen. Zo sponsort het bedrijf het Serco Motorteam, dat landelijk hoge ogen gooit. Brouwer zal zich in de toekomst intensief met het team bezighouden. “Dit team wordt onderhouden door een team vrijwilligers en ook hier is een goede organisatie heel belangrijk. Niemand is bereid zijn vrije tijd te steken in een organisatorisch rommeltje. Ook hier geldt dus dat de zaken netjes in orde moeten zijn. Dat is de echte sleutel naar de toekomst.”

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam