Roofs 2010-03-33 Nieuwslijn

AGENDA

16-18 maart 2010: Bouwbeurs Zuid-Nederland. Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch. Info: www.bouwbeurszuid.nl

24-26 maart 2010: Bouwbeurs Noord-Nederland. TT Hal te Assen. Info: www.bouwbeursnoord.nl

13-15 april 2010: BouwRAI 2010. RAI te Amsterdam. www.bouwrai.nl

28-29 mei 2010: 14th International Passive House Conference. Congress Center Dresden (D). Info: www.passivhaustagung.de

27 april 2010: Nationale Isolatiedag. NOA Afbouwcentrum te Veenendaal. Info: www.nationaleisolatiedag.nl

Nieuw vakdiploma voor groene daken en gevels

Ondernemers en medewerkers die groene daken & gevels willen maken kunnen vanaf nu een vakdiploma behalen. 18 februari startte de eerste cursus. Stichting Groenkeur van het gelijknamige keurmerk voor kwaliteit en vakmanschap heeft het diploma opgezet.

In 2006 voorzagen ze bij het keurmerk dat de markt voor groene daken en groene gevels een vlucht zou gaan nemen. De vrees bestond dat er imagoschade zou ontstaan voor het groene dak als hoveniers en dakdekkers zich zonder ervaring op de groeiende markt zouden gaan storten. In overleg met de branchevereniging VHG is ervoor gekozen om kennis te delen. Specialisten uit de groene dakensector hebben samen een vakdiploma opgezet, waar nieuwe toetreders zich mee kunnen bekwamen en nieuw personeel kan worden opgeleid. De gerenommeerde bedrijven hopen dat scholieren het diploma voor daktuin en gevelgroen medewerker willen behalen. Vakbekwaam personeel wordt nu nog door de bedrijven zelf opgeleid. Er komen drie vakdiploma’s voor drie verschillende niveaus. De cursussen worden aangeboden door IPC Groene Ruimte en BDA Dakadvies. Voor een verbreding van onderwijsaanbod is de branchevereniging VHG in gesprek met scholen om te onderzoeken hoe een Daktuin & Gevelgroen opleiding geïntegreerd kan worden in het reguliere onderwijs. 

Volledig vernieuwde website Delbouw

Onlangs heeft Delbouw dak & techniek haar nieuwe website (www.delbouw.nl) gelanceerd. De website is opgemaakt in de bekende frisgroene huisstijl. Op de nieuwe website is uitgebreide, actuele informatie te vinden over de oplossingen, producten en mogelijkheden van Delbouw.

Uiteraard treffen klanten en relaties er actuele, voordelige aanbiedingen aan maar ook een up-to-date activiteitenkalender voor de eerstvolgende evenementen, congressen en beurzen. Vaste klanten hebben binnenkort op de site de mogelijkheid in te loggen en de meest actuele prijzen door te nemen. Met deze site wil Delbouw hun klanten en partners meer inzicht geven in alle mogelijkheden die Delbouw te bieden heeft.

Met foto

Von der Lieck Meettechniek B.V. in een nieuw jasje

Per 2 november 2009 zijn de activiteiten van Von der Lieck Meettechniek B.V., alsmede de bedrijfsnaam gewijzigd

Sinds 1997 is Von der Lieck Meettechniek B.V. actief op de Nederlandse markt op het gebied van het opsporen van lekkages (installatietechnisch en bouwkundig), het verhelpen van inbraakschade aan kozijnen en het drogen naar aanleiding van een waterschade.

De nieuwe bedrijfsnaam is Von der Lieck B.V. welke op de Nederlandse markt actief is in het opsporen van bouwkundige lekkages (dak- en gevellekkages), lekkages in terreinleidingen, gebouwthermografie, het opsporen van wapening en spankabels in bouwconstructies, het opsporen van leidingen en kabels, alsmede het lokaliseren van ondergrondse objecten in heel Nederland voor zowel particulier als bedrijf. De werkzaamheden worden gecoördineerd vanuit Den Bosch. Het bedrijf maakt deel uit van de Trotec Groep.

Vanuit meer dan 15 landen waaronder Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Oostenrijk en China is het bedrijf dagelijks meer dan 200 medewerkers actief.

‘Energieke’ interactie tussen actief PV-dak en atrium

Atriumspecialist Brakel Atmos en solarspecialist Scheuten Solar zijn een samenwerkingsverband aangegaan. Gezamenlijk gaan de beide bedrijven atria realiseren, die duurzaam, comfortabel en esthetisch verantwoord zijn. Door de krachtenbundeling ontstaat een marktpartij die alle daarvoor benodigde specialismen in huis heeft.

Beide bedrijven waren al goede bekenden van elkaar. Scheuten Solar produceert onder meer glasplaten met geïntegreerde zonnecellen, die Brakel Atmos toepast in glazen daken. “De samenwerking met Brakel Atmos geeft een nieuwe dimensie aan de toepassing van zonne-energie in glazen daken. Op basis van berekeningen en simulaties kunnen we nu kijken naar de energie- en comfortprestaties van atria”, zegt Ariane Bischoff, BIPV Product-Market Manager van Scheuten Solar.
 
De krachtenbundeling stelt Brakel Atmos in staat het solar concept te introduceren. Het is hiermee het enige bedrijf in de branche dat de interactie tussen een actief dak – een dak met zonnepanelen – en het atrium op energiewaardes kan berekenen. Bij interactie kan men bijvoorbeeld denken aan de invloed die zonnepanelen in het glasdak uitoefenen op de ventilatiebehoefte en koellast in het atrium. Hierdoor krijgen opdrachtgevers meer inzicht in energie- en comfortprestaties van de betreffende ruimte.

Met foto

Ubbink presenteert nieuw tuimeldakraam

Ubbink introduceert een nieuwe lijn kunststof dakramen die compleet onderhoudsvrij zijn. Omdat de maatvoering van de dakramen helemaal aansluit bij de bekende maten in de markt, is ook het vervangen van een oud dakraam eenvoudig. De pvc dakramen hebben een stalen kern, en zijn daarom extreem sterk. De nieuwe dakramen kennen een uitgebreide garantie; 10 jaar op het frame en 20 jaar op het glas. Er wordt uitsluitend gewerkt met Saint Gobain kwaliteitsglas. Optioneel is het zelfreinigende Bioclean glas. Alle ramen kunnen worden voorzien van een buitenzonwering om overdadig zonlicht tegen te gaan.

Minister Van der Hoeven op bezoek bij Meuwissen Industrie B.V.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) heeft afgelopen maandag 1 februari 2010 de Waarderpolder, het beste geherstructureerde bedrijventerrein van Nederland, bezocht.  Tijdens haar bezoek aan de Waarderpolder, heeft de minister ook het familiebedrijf Meuwissen Industrie B.V. aangedaan.

Jan Gerritsen, eigenaar en directeur van Meuwissen, heeft van der Hoeven en alle andere genodigden, waaronder de burgemeester van Haarlem een rondleiding door zijn productiehallen gegeven. Naast de rondleiding heeft hij de gasten geïnformeerd over de ontwikkelingen binnen Meuwissen en de producten die zij voor de bouwnijverheid produceert.

De minister was zichtbaar onder de indruk van de verschillende producten die Meuwissen produceert. Met name de nieuwe ontwikkelingen rond het isolatieproduct Alkreflex® wekte haar interesse.

Met foto

Bouwbarometer®: omzetten wederom gedaald

De omzetten in de bouwsector zijn voor het vierde kwartaal op rij gedaald. Bijna een kwart van de bedrijven noteert per saldo een lagere omzet in het laatste kwartaal 2009 dan een jaar eerder. Ook voor het nieuwe jaar zijn de verwachtingen somber. Alle marktpartijen verwachten de eerste drie maanden van 2010 per saldo een omzetdaling ten opzichte van het jaar ervoor. Een aantal marktpartijen verwacht wel per saldo dat het nulpunt dichterbij komt. Dit blijkt uit de Bouwbarometer® van USP en BouwKennis.

Hoewel Nederland inmiddels officieel uit de recessie is, zal de bouwkolom voorlopig last blijven houden van een tegenvallende bouwproductie. Dit blijkt ook uit de Bouwbarometer®. In het vierde kwartaal van 2009 slinkt de omzet van veel partijen ten opzichte van een jaar eerder. Voor het begin van 2010 verwacht een meerderheid van de partijen bovendien per saldo dat de omzet daalt.

Op ’t dak-boekje geactualiseerd

Een handzaam boekje, met praktische tips en papieren zaken voor de uitvoering van platte daken, geschreven in begrijpelijke taal en vooral gericht op de praktische kant van het proces dakdekken. Dit boekje is een gezamenlijke uitgave van VEBIDAK, BDA Dakadvies en TECTUM Opleidingsinstituut voor dakvakmanschap.

Het Op 't dak boekje is ontwikkeld voor iedereen die in de dagelijkse praktijk te maken heeft met platte daken. De voorgaande edities (1998 en 2005) hebben vlot hun weg gevonden naar velen die betrokken zijn bij de uitvoering van platte daken, zoals dakbedekkingsbedrijven, maar ook Verenigingen van Eigenaars, woningbouwverenigingen, gemeenten, architecten, adviesbureaus, etc.

Deze derde uitgave is volledig geactualiseerd en afgestemd op de nieuwe bouwregelgeving, zoals de geldende Beoordelingsrichtlijnen, NEN-normen (waaronder NEN 6050), SBR-publicaties en de Vakrichtlijn Gesloten Dakbedekkingssystemen) en de huidige inzichten. De succesvolle formule van het Op 't dak boekje is echter ongewijzigd: laagdrempelig, kort, bondig en toch compleet. De onderwerpen zijn zo veel mogelijk gerangschikt naar de werkmethode. Het veilig werken en de benodigde administratieve handelingen worden eveneens belicht.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam