Roofs 2010-03-29 Oplegger met afkoppelbare kraan

Met de Klaas BE-kraan won All-up bv afgelopen jaar de Nederlandse Bouwprijs. Dit concept is nu verder uitgebreid met de K29-34TS, een lichte auto, die voor iedereen die in het bezit is van een BE rijbewijs is te besturen, en die is voorzien van een afkoppelbare kraan (eventueel om te bouwen tot hoogwerker).

Ard Nijkamp, een van de directieleden van All-up, spreekt van een ontzettend positieve ontvangst van de BE-kraan. “Het bleek de oplossing voor een probleem waar veel dakdekkers mee worstelden. Zeker na de toekenning van de Nederlandse Bouwprijs is het snel gegaan. Wij hebben daarom gemeend in samenspraak met producent Klaas, mede –eigenaar van All-Up, hier een doorontwikkeling op te moeten maken, waarmee we enkele aanvullende voordelen voor de gebruiker kunnen bieden.”

Kraan

De nieuwe kraan is een compacte combinatie van een kraan op een oplegger. Net als de voorganger mag deze combinatie met een BE- combinatie worden bestuurd. Het verschil is dat de kraan afkoppelbaar is. De kraan is met een eenvoudige handeling snel van de trekker af- en aan te koppelen. Eenmaal afgekoppeld kan er met de kraan gewerkt worden.

De kraan heeft een haakhoogte van 34 meter, een hijslast van 3.5 ton en een zijdelings bereik van 29 meter. De kraan kan bovendien snel worden omgebouwd naar een hoogwerker met een maximale werkhoogte van 28 meter en een maximale zijdelingse reikwijdte van 21 meter.

Voordeel van de afkoppelbare kraan is dat de auto voor meerdere doeleinden kan worden gebruikt. De wagen staat nu dus niet stil zolang de kraan in gebruik is, maar kan integendeel verder worden ingezet voor het vervoer van materialen of personen, tot een gewicht van 7.8 ton.

Hijsmiddelen

“De noviteit is volledig door Klaas ontwikkeld en wordt geleverd met de bekende hijsmiddelen als dakpannencassettes, puinbak en dakplatenklem,” aldus Nijkamp. “De kraan is tevens volledig radiografisch bestuurbaar, en heeft een minimale opstelbreedte nodig. Dit maakt hem dus ook geschikt voor gebruik bij projecten waar slechts weinig ruimte is.” Over de verwachtingen voor de nieuwe kraan kan Nijkamp kort zijn. “Ik denk dat deze verdere ontwikkeling van de BE-kraan voor veel dakdekkers een goede oplossing is, en ga ervan uit dat deze nieuwe kraan op korte termijn een succes zal blijken te zijn.”

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam