Roofs 2010-03-26 Kleefstof op prefab dakkapellen

Afgelopen jaar introduceerde Mawipex de Greenbond, een kleefstof die het mogelijk maakt EPDM aan diverse ondergronden te verkleven. Een markt waar het product het momenteel goed doet is die voor prefab units & dakkapellen. Twee fabrikanten vertellen over hun werkwijze en hoe het nieuwe product hierop een aanvulling betekent.

De markt voor prefab dakkapellen ondervindt relatief weinig last van de Kredietcrisis. Immers: doordat mensen minder verhuizen, wordt de woning waar men al in woont vaker opgeknapt. Het plaatsen van een dakkapel is dan in veel gevallen een voor de hand liggende optie. Van Grinsven Dakkapellen uit Rosmalen en Kapdak bv uit Middelharnis zijn onlangs overgestapt op het werken met de Greenbond en zijn allebei zeer te spreken over het product. Roofs zocht beide producenten op.

Greenbond is een nieuwe kleefstof die zich op verschillende punten onderscheidt. De meest opvallende eigenschap is dat het product oplosmiddelvrij is. Het gaat hier om een niet-watergedragen EPDM lijm die volgens de leverancier op vrijwel elke ondergrond toegepast kan worden. Er zijn drie methoden om de lijm aan te brengen. Voor kleine oppervlakken kan gebruik worden gemaakt van een kitspuit (de zogenaamde gun-worsten). De middelgrote oppervlakken, zoals die van een dakkapel, wordt de lijm met behulp van een membraanpomp aangebracht. Voor de grote oppervlakken wordt gebruik gemaakt van de Gracopomp, waarmee 7 m² per minuut kan worden voorzien van de lijm. De Greenbond wordt in spetters aangebracht; het wordt dus niet verneveld.

Kostenbesparing

Kapdak bv behoort tot de allereerste bedrijven die met de Greenbond aan de slag gingen. Het bedrijf vervaardigt al sinds 1990 dakkapellen en heeft zich het afgelopen decennium sterk ontwikkeld op de prefab markt in zowel houten als kunststof dakkapellen, als ook kant en klare prefab zolders. Op jaarbasis produceert het bedrijf zo’n 500 dakkapellen, soms in seriewerk, soms rechtstreeks voor de particulier. Momenteel heeft het bedrijf 12 man in de productie actief en zo’n vijf man in de montageploegen. Men biedt een breed assortiment dat volledig in eigen huis wordt vervaardigd. Men heeft hiertoe een productielocatie (1000 m²) en een showroom tot de beschikking.

Bedrijfsleider Petry Hoofdman vertelt dat de gangbare kleefstoffen problematisch waren vanwege de verwerkingstijd, de milieuaspecten en de arbotechnische aspecten. “Vanwege het vernevelen van de lijm moest dit in een aparte ruimte gebeuren wat logistiek gezien nogal lastig was,” vertelt hij. “Bovendien was het een probleem dat de kleefstof die we gebruikten niet gebruikt kon worden in combinatie met polystyreen, omdat dit isolatiemateriaal insmelt zodra het in contact komt met lijm. Met de Greenbond worden al deze problemen opgevangen en dat is de reden waarom wij al vóórdat Mawipex het product introduceerde ermee aan de slag zijn gegaan. We hebben ons aangeboden om de kinderziektes uit het product te halen omdat we grote voordelen zagen. Dat is gebeurd en nu kunnen we kostenbesparend werken en daarmee onze dakkapellen met een concurrerende prijs in de markt zetten.”

Het bedrijf heeft een houten stellage speciaal voor de membraanpomp vervaardigd zodat de pomp zich altijd op de juiste hoogte bevindt. Op deze manier is hij eenvoudig en snel voor elke dakkapel in te zetten. In de stellage is ook een bak voorzien met schoonmaakmiddel waar de spuitmond na gebruik in kan worden gelegd, zodat wordt voorkomen dat deze verstopt raakt. Hoofdman stelt dat Kapdak bv grote voordelen ondervindt van het gebruik van Greenbond.

Maatwerk

Een ander voorbeeld is Van Grinsven Dakkapellen. Dit bedrijf is een middelgrote speler die met zes man personeel voornamelijk de particuliere markt bedient. Het bedrijf vervaardigt de prefab dakkapellen volledig op maat: de meest uiteenlopende vormen, maten en uitvoeringen zijn zodoende mogelijk. Men brengt de dakkapellen ook zelf op het werk aan. Directeur Van Grinsven vertelt dat het bedrijf tot voor kort vanwege de gebruikte kleefstof gebonden was aan een resolschuim als isolatiemateriaal. Het bedrijf ervoer dit als een belemmerende factor in het vervaardigen van dakkapellen op maat. Door toepassing van de Greenbond kan nu al naar gelang de situatie worden gevarieerd in de toegepaste isolatie.

Als andere belangrijke voordelen noemt Van Grinsven de afwezigheid van oploshoudende middelen en de snelle verwerkingstijd. “Doordat het product geen oplosmiddelen bevat, zijn ook geen beschermende maatregelen nodig. Wij voeren onze werkzaamheden uit in een productiehal, het is dus belangrijk dat daar de lucht schoon blijft. Met dit product kan met een liter lijm 7 m² van het dakvlak van lijm worden voorzien. We zijn per dakvlak ongeveer 6 à 7 minuten bezig. Allereerst leggen we het EPDM membraan op het dak van de dakkapel. Daarna vouwen we hem voor de helft om. Zodoende wordt eerst de ene helft van het dakvlak van lijm voorzien, daarna de andere helft. De lijm hardt bij kamertemperatuur pas na ongeveer een half uur echt uit, er is dus ruim de tijd om de dakbedekking te stellen en te corrigeren. Met een bezem wordt de dakbedekking vervolgens gladgestreken. Omdat de lijm niet watergedragen is, is er geen water dat de lijm dient te verlaten, wat dus eventuele problemen als gevolg hiervan voor de dakbedekking (rimpelvorming) of de ondergrond voorkomt.”

Nadeel van het gebruik van de membraanpomp is vooralsnog de gebogen houding die nodig is om het materiaal op het dakoppervlak aan te brengen. Van Grinsven: “Gelukkig hoeft de verwerker telkens maar een paar minuten de lijm aan te brengen, het zou veel zwaarder zijn als hij de hele dag zo zou moeten staan.” Leverancier Mawipex werkt momenteel aan een oplossing waarbij de verwerker rechtop kan blijven staan. Met de recent aangepaste Graco pomp behoort dit probleem in principe tot het verleden, echter is de investering van dit type pomp nog relatief hoog.

De unitbouwers & dakkapellenproducenten hebben het voordeel dat ze ook bij winters weer goed door kunnen werken omdat de producten in een productiehal worden gemaakt en op de bouwplaats weinig montagetijd vergen. Met deze nieuwe lijm worden de omstandigheden in de productiehal verder geoptimaliseerd, terwijl de technische mogelijkheden worden uitgebreid.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam