Roofs 2010-03-24 Fakro streeft naar 30% van de wereldmarkt

Op 6 februari organiseerde de Internationale Dakdekkersfederatie (IFD) in samenwerking met de Poolse fabrikant van dakvensters Fakro de eerste editie van de IFD Fakro Ski World Cup. Daags voor het evenement verzamelde een internationaal gezelschap zich in het Poolse Nowy Sącz voor een fabrieksbezoek aan Fakro. Een reportage.

Het idee voor de organisatie van een wereldkampioenschap skiën voor dakdekkers is afkomstig van oprichter en voorzitter van Fakro Ryszard Florek. Naast voorzitter van het bedrijf is Florek groot liefhebber van de skisport en het Poolse landschap. Het familiebedrijf Fakro is opgericht in 1991 en onderscheidt zich met tal van innovaties op het gebied van dakvensters. De Poolse fabrikant van dakvensters is momenteel in Polen marktleider in de productie en verkoop van dakvensters, en is met een marktaandeel van ca. 15% de nummer 2 van de wereld. Het bedrijf heeft in totaal zo’n 3200 werknemers in dienst en meer dan 100.000 m² productieruimte, verdeeld over zeven productielocaties. 70%  van de omzet komt uit export. Fakro Nederland is gevestigd in Groesbeek. Woordvoerders van het bedrijf verklaarden dat het bedrijf streeft naar een wereldwijd marktaandeel van ca. 30%.

In 2006 kreeg Ryszard Florek het idee een wereldkampioenschap skiën te organiseren. Toen hij dit voorstelde aan de Internationale Federatie voor Dakdekkers (IFD) dacht het bestuur in eerste instantie niet dat dit een succes kon worden. President Gordon Penrose van de IFD memoreerde echter tijdens de opening van de conferentie, en later tijdens de persconferentie, dat de IFD werd meegesleurd in het enthousiasme van Florek. Uiteindelijk werd het evenement georganiseerd op 6 februari 2010. In het idyllische landschap rond Jaworzyna Krynicka in Zuid-Polen streed een internationaal gezelschap van dakdekkers uit zeven landen om de eer. De weersomstandigheden waren ideaal voor dit sportevenement en de deelnemers gaven aan genoten te hebben. Het teamklassement werd uiteindelijk gewonnen door Zwitserland. Bij de mannen won Grzegorz Kurek (Polen) en bij de vrouwen Magdalena Florek (Polen).

Productielocatie

Rond het wereldkampioenschap skiën organiseerde de IFD haar conferentie en de toeristische aantrekkelijkheid van het Poolse landschap werd met tal van activiteiten onder de aandacht gebracht. Voorafgaand aan het evenement bracht een delegatie van bestuursleden van de IFD en een internationaal gezelschap van journalisten een bezoek aan het hoofdkantoor en de fabriek van Fakro in Nowy Sącz. Naast een rondleiding door de productielocaties, de kwaliteitscontrole en de R&D-afdeling, kregen de gasten een 3D-presentatie en een uitgebreide productpresentatie voorgeschoteld.

Fakro dakvensters worden vervaardigd uit hout en kunststof. Het gebruikte grenenhout moet aan hoge eisen voldoen en wordt gekweekt in verantwoord beheerde bossen zodat een milieuvriendelijke en deels FSC-gecertificeerde productie wordt gewaarborgd. Het hout wordt geïmpregneerd en vervolgens vacuüm getrokken zodat het impregneermiddel door de hele massa van het hout wordt opgenomen en zodoende een lange levensduur wordt gerealiseerd. Na impregnatie moet het hout dan nog een dag drogen bij een temperatuur van 25° C. Ook het gebruikte kunststof moet aan de hoge eisen voldoen.

Sinds halverwege de jaren ’90 vervaardigt de fabrikant het in de dakvensters gebruikte glas ook in eigen beheer. Hiertoe heeft het bedrijf zelf  machines ontwikkeld. Het glas dient te voldoen aan de Europese veiligheidsnorm EN 13049. De kwaliteit van het glas wordt dan ook d.m.v. verschillende testopstellingen nauwlettend in de gaten gehouden bij de kwaliteitscontrole. Zo moet het glas bijvoorbeeld in staat zijn een puntbelasting van 500 N (50 kg./1 cm²) te weerstaan.

Assortiment

Het assortiment van Fakro omvat een breed scala aan dakvensters, zonweringen, zoldertrappen, gootstukken, zonnecollectoren en aanverwante producten. Wat betreft de dakvensters biedt men verschillende soorten: tuimel, uitzet-tuimeldakvensters, duetdakvensters, uitstapvensters, zolderramen en dakvensters op maat. Het assortiment toebehoren omvat een uitgebreid programma aan rolgordijnen, verduisteringsgordijnen, rolluiken en dakvensters voor rook- en warmteafvoer (handmatig en automatisch). Kenmerkend aan de Fakro dakvensters is de handgreep aan de onderkant van het venster, wat een gemakkelijke bediening van de vensters inhoudt. In de fabriek staat een opstelling waarbij allerlei onderdelen van de dakvensters aan duurzaamheidtests worden onderworpen: hoe vaak kan men bijvoorbeeld de vensters openen en sluiten voor slijtage toeslaat? Hoe houdt het dakvenster zich bij extreme temperaturen? Etc. De dakvensters zijn voorzien van alle geldende certificaten voor de landen waar het bedrijf actief is.

Het bedrijf heeft een relatief grote R&D-afdeling actief (40 personen). Deze afdeling is voortdurend bezig de producten verder te ontwikkelen op basis van vragen uit de markt. Naast de meest geavanceerde computerprogramma’s heeft deze afdeling ook de zogeheten 3D-printer tot haar beschikking, waarmee men ideeën en oplossingen in kunststof in 3D kan vervaardigen om te zien of de oplossing inderdaad praktisch haalbaar is. Een recente opvallende innovatie is het topSafe systeem. Dit is een systeem om inbraken via het dakvenster te voorkomen. Het bestaat uit een verstevigde bevestiging van de scharnieren, een speciale versteviging van het hout en de vergrendelingselementen en een metalen profiel om inbraak met behulp van gereedschappen moeilijker te maken. Een andere opvallende innovatie is  het automatische ventilatierooster V40P  (V10, V50P) dat de luchtkwaliteit automatisch reguleert en standaard op de dakvensters van Fakro is bevestigd. Met dit rooster wordt tegelijk een gezond binnenklimaat en een besparing gerealiseerd op eventueel teveel naar binnen gelaten frisse lucht, dat immers weer opgewarmd dient te worden.

Vooruitzichten

Ter afsluiting van de conferentie werd op 7 februari 2010 in het Activa Hotel te Muszyna een persconferentie gegeven. Ryszard Florek gaf hierin aan dat Fakro relatief weinig door de huidige economische crisis wordt getroffen omdat de dakvensters ook veelvuldig in renovatieprojecten worden toegepast. Florek sprak de ambitie uit de positie in het buitenland verder te verstevigen en te streven naar een wereldwijd marktaandeel van ongeveer 30%. Men zal zich daarom in de toekomst ook op de Nederlandse markt nadrukkelijk profileren. Florek gaf tevens aan dat hij verwacht een nog groter aantal mensen aan het werk te helpen dan nu al het geval is. Dit hoeft volgens hem niet ten koste te gaan van de concurrentiepositie van het bedrijf, ook niet als het niveau van de lonen in Polen zoals verwacht verder zal stijgen, omdat het bedrijf ook in de toekomst goedkoper zal kunnen opereren indien de versteviging van de wereldmarktaandeel behaald wordt. Polen is een waar productieland, en het Poolse Fakro zal de producten ook in de toekomst relatief goedkoop kunnen distribueren. 

Tijdens het afsluitende diner werd Ryszard Florek door de IFD speciaal onderscheiden voor zijn inspanningen. Uit handen van IFD-president Gordon Penrose ontving hij hiertoe een oorkonde. IFD en Fakro konden hiermee terug kijken op een geslaagd wereldkampioenschap skiën. Tevens werd aangekondigd dat Fakro zich kandidaat stelt om het evenement ook volgend jaar te organiseren.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam