Roofs 2009-11-26 Vloeibare dakbedekking voor de renovatie- en nieuwbouwmarkt

Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw is de technische handelsonderneming Reppel Bouwspecialiteiten bv uit Dordrecht op de dakenmarkt actief met de afschot- en egalisatiemortels op basis van perlite en vermiculite. Met de recente opname van een vloeibaar dakbedekkingssysteem is het bedrijf nu ook met een ander product nadrukkelijk aanwezig in de dakenbranche. Technisch adviseur Arie van Andel en marketing manager Reginald van Dooremalen lichten toe.

Pullmix®-perlite is zo’n 30 jaar lang een begrip in de markt geweest. Tegenwoordig zijn met name Thermoperlite®, een cementgebonden perlitemortel, en gebitumineerd vemiculite de producten die hun weg naar de dakdekkers vinden. Met de invoering van de NEN 6050 groeit ook de vraag naar vloeibare dakbedekkingssystemen. Reppel speelt hier op in met de introductie van de vloeibare dakbedekkingssystemen Polytech EC/UV en Sealtech AW. De systemen worden geproduceerd door 3M en zijn bedoeld voor zowel de renovatie- als nieuwbouwmarkt. E. Wood is een productiebedrijf van 3M en dit bedrijf produceert o.a. de Thortex coatings, reparatiemiddelen en dakafdichtingen.

Systeem

Blikvanger van de systemen is de Polytech EC/UV. Het gaat hier om een ééncomponentsysteem op basis van polyurethaan harsen. Op de ondergrond wordt allereerst indien nodig een primerlaag aangebracht. Vervolgens wordt hier een laag Polytech EC op aangebracht. Als wapening wordt een 100 gr/m² glasvezelmat (Polytech EC) toegepast. Het geheel wordt afgewerkt met een UV-bestendige toplaag (Polytech UV). Het is een systeem dat ook bij vochtig weer op diverse ondergronden kan worden aangebracht, de vloeibare dakbedekking hecht goed aan de ondergrond. Het hardt ook snel uit (binnen 5 à 6 uur is het materiaal door en door droog) en het is hiermee het gehele jaar door toe te passen bij de meest uiteenlopende situaties. Het kan worden aangebracht met behulp van een kwast, roller of verfspuit. De dikte van het totale systeem is 1,5 mm en de toplaag is verkrijgbaar in wit, diverse tinten grijs en kopergroen. De leverancier biedt 15 jaar garantie op het systeem.

Van Dooremalen: “Met name is deze vloeibare dakbedekking een aanwinst voor de markt omdat het een ééncomponentssysteem is. Hierdoor is het snel en eenvoudig aan te brengen, wat een aanzienlijke besparing op de arbeid inhoudt. En het is nu dus ook mogelijk om een reeds aangebroken bus te bewaren voor een volgende klus. Wij verwachten dat dit systeem vooral toegepast zal worden als probleemoplosser: het is immers vooral geschikt voor gebruik in de randzones, en bij lastige hoeken, doorvoeren of details zoals de aansluiting op de daktrim.”

Verwerking

Hoewel de verwerking van het systeem niet moeilijk is en in principe door iedere vakbekwame dakdekker aangebracht kan worden, werkt men op dit moment met drie vaste applicatiebedrijven. “Een verwerker moet wel weten wat hij doet,” aldus Van Andel. “Het materiaal dient namelijk netjes en gelijkmatig te worden aangebracht. Wij begeleiden dakdekkerbedrijven die met dit product aan de slag willen en het streven is om hier een landelijk netwerk mee op te bouwen.

De eerste Nederlandse projecten zijn inmiddels met dit product uitgevoerd. Opvallend was de renovatie van het dak van de vuurtoren Van Speijk in Egmond aan Zee. Door de vele doorvoeren op het dak is gekozen voor een vloeibare dakbedekking. Een ander belangrijk argument voor deze keuze was het gegeven dat het materiaal goed bestand is tegen invloeden van zout, zand, uitwerpselen van vogels en de weersomstandigheden die aan de kust gelden. Het vloeibare dakbedekkingssysteem is uitvoerig getest door Bureau Dakadvies (BDA) en voorzien van de BDA Praktijkbladen.

Reparatiecoating

Tegelijk met deze vloeibare dakbedekking introduceerde het bedrijf de 3M Sealtech AW. Dit is een product dat primair is bedoeld als reparatiecoating. Het gaat hier om een met kunststofvezels versterkte  vloeibare eencomponent dakafdichting. De coating kan zonder primer onder alle weersomstandigheden worden aangebracht (AW staat voor All Weather), ook op daken met staand water. Het is hierdoor een geschikt product voor spoedreparaties op daken en aan dakgoten.  “3M Sealtech AW is een product dat iedere dakdekker als standaard materiaaluitrusting in zijn bus moet hebben om te allen tijden eenvoudig reparaties uit te kunnen voeren,” aldus Van Dooremalen. 

“Onze technische adviseurs begeleiden de producten intensief en adviseren projectmatig over de technische mogelijkheden,” besluit Van Andel. “Wij zijn er dan ook van overtuigd met deze producten een goede aanvulling te kunnen bieden op het bestaande aanbod in de dakenbranche.”

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam