Roofs 2008-09-28 Amorfe fotovoltaïsche panelen op bitumen dakbanen

De Belgische Imperbel Groep heeft onlangs een samenwerkingsakkoord ondertekend met Uni-Solar, producent van amorfe zonnefilmlaminaten. De overeenkomst omvat de levering van deze zonnelaminaten aan de producent van dakbanen Derbigum (onderdeel van Imperbel). De dakbanenproducent integreert deze zonnelaminaten in haar membraan Derbibrite en brengt ze onder de naam Derbisolar op de markt. Een primeur in bitumentechnologie.

Uni-Solar behoort tot de grootste producenten van amorfe zonnefilmlaminaten en is wereldwijd actief. Dakbanen met geïntegreerde flexibele zonnepanelen waren tot op heden alleen beschikbaar op kunststof dakbedekkingen. Met deze nieuwe stap van Derbigum zijn er voor het eerst ook bitumen dakbanen beschikbaar met geïntegreerde amorfe fotovoltaïsche panelen. Het voorwerk van deze ontwikkeling is verricht door een dochteronderneming van de Imperbel Groep, het adviesbureau voor fotovoltaïsche systemen Dimension 5. Dick Oosting van het bedrijf licht het systeem toe.

 

Systeem
“De amorfe fotovoltaïsche zonnepanelen worden middels een speciaal ontwikkelde kleefstof op de witte dakbedekking Derbibrite aangebracht,” aldus Oosting. “Het is niet mogelijk deze kleefstof op zwarte bitumineuze dakbedekkingen toe te passen, omdat hier olie uit vrijkomt die de kleefkracht aantast. De witte dakbedekking heeft een watergedragen acryl-toplaag waar de kleefstof probleemloos aan kan hechten. De kleefstof wordt al in de fabriek op de zonnepanelen aangebracht. De panelen zijn aan te brengen door de folie van het paneel af te trekken en ze met een roller aan te drukken (‘peel and stick’). Wij garanderen de hechting voor een periode van 20 jaar. Ander voordeel van toepassing op de witte dakbedekking is dat deze het zonlicht weerkaatst, waar een zwarte deze absorbeert.”

Men is bezig een systeem te ontwikkelen waarbij de panelen standaard op de dakrol worden  bevestigd, zodat het aantal handelingen bij de verwerking kan worden beperkt. Maar momenteel worden ze pas gemonteerd nadat de dakbedekking is aangebracht. De panelen worden beschermd door een kunststof omhulsel en zijn daarmee beloopbaar. Ze zijn met hun lichte gewicht (3,4 kg/m²) op ieder dak, ook bijvoorbeeld een staaldak, toepasbaar.

In tegenstelling tot de andere systemen, hoeft het dak niet ter plaatse van de panelen te worden doorboord om naar de inverter te worden geleid die de wisselstroom omzet naar gelijkstroom. De leidingen lopen via kunststof kabelgoten langs alle panelen om via één kabel door het dak naar beneden te worden geleid. Doordat de kunststof goten in het wit zijn uitgevoerd, verstoort dit het esthetische beeld van het dak niet. De cellen zijn onderling parallel geschakeld, wat als voordeel heeft dat niet het hele systeem plat ligt als één paneel uitvalt. “Vergelijk het met een kerstboomverlichting,” aldus Oosting. “Als je daar één lampje van uitdraait, gaan ze allemaal uit (serieschakeling). Bij parallelschakeling valt alleen de ene cel uit als daar bijvoorbeeld vuil op komt, of als die om wat voor reden dan ook defect raakt - de rest blijft gewoon functioneren. Bovendien voldoet het totale systeem, dus inclusief het zonnepaneel aan de brandklasse T1.”

 

Opbrengst
Omdat het hier om amorfe zonnepanelen gaat, stijgt de opbrengst naarmate het paneel, dat warmte absorbeert, warmer wordt. Om het rendement van het zonnesysteem te optimaliseren, wordt op projectbasis altijd vooraf een legplan gemaakt. Dit om te voorkomen dat eventuele schaduwpartijen die door de omgeving worden veroorzaakt (hoge bomen, gebouwen, etc.) een nadelige invloed op de opbrengst hebben. Oosting: “In tegenstelling tot crystalline zonnepanelen hebben amorfe zonnepanelen ook nog hun opbrengst bij zogeheten diffuus licht – dus als de zon niet schijnt, maar er wel licht is (bij bewolkt of mistig weer).”

De zonnepanelen worden altijd volledig op de dakbaan, parallel aan de overlap, aangebracht. “Ze kunnen niet op de overlap worden aangebracht omdat de verhoging in de dakbedekking ook in het paneel zou zitten, en dit zou nadelig zijn voor de opbrengst van het systeem,” aldus Oosting. “Daarom is een vooraf vervaardigd legplan zo belangrijk.” Het systeem wordt enkel aangebracht door erkende dakdekkers van de fabrikant.

Derbisolar is volgens Oosting ook eenvoudig in het onderhoud. “Het is feitelijk zelfreinigend: bij regen spoelt het vuil eenvoudigweg van de zonnepanelen af. Vanzelfsprekend dient men het systeem jaarlijks te inspecteren en waar nodig schoon te maken, maar dit is normaal onderhoud, dat bij ieder dak zou moeten plaatsvinden.”

 

Subsidie
Hoe zit het met de financiering van een dergelijk systeem? Oosting: “Hoeveel de opbrengst ook is, dit soort systemen wordt een stuk rendabeler als er subsidie wordt verstrekt op de aanschaf: anders ligt het moment dat men de aanschaf terug heeft verdiend ver in de toekomst. In de ons omringende landen worden systemen voor opwekking van zonne-energie al veelvuldig gesubsidieerd; in Nederland is dat momenteel niet het geval, hoewel de huidige regering wel weer plannen heeft in die richting. Vooralsnog wordt dit systeem dan ook voornamelijk in België, Frankrijk en Duitsland toegepast. Het is echter wel onze bedoeling het systeem in Nederland breed in de markt te zetten en nu al reeds een antwoord te hebben op de ook in Nederland te verwachten toenemende vraag naar zonne-energie."

In afwachting hierop is de winst in de energieprestatiecoëfficient (EPC) van de Derbibrite dakbedekking door Bureau Nieman berekend, waarmee inzichtelijk wordt gemaakt dat de dakbedekking inderdaad een bijdrage levert aan de energiebesparing. Er loopt een aanvraag bij SenterNovem om het product op de Energielijst 2009 te plaatsen, waarmee men bij aanschaf van het product in aanmerking komt voor de energie-investeringsaftrek EIA.

“Dimension 5 is de organisatie die al dit soort zaken initieert en daarmee de producten en systemen van Derbigum organiseert; op deze manier ondersteunen de verschillende bedrijven uit de Imperbel Groep elkaar. In het buitenland hebben wij al ruime ervaring opgedaan met Derbisolar, wij zijn er dus klaar voor!”

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam