Roofs 2008-04-01 De jeugd heeft de toekomst

De 17-jarige Peter Pulles van loodgieters- en leidekkersbedrijf Walter Verhoeven bv uit Nieuwkuijk heeft tijdens de Skills Masters 2008 het Nederlands Kampioenschap Metalen Dakbedekken gewonnen. Pulles is bezig aan het tweede leerjaar van de leidekkeropleiding van BGA-Nederland te Boxtel en als leerling in dienst van het bedrijf. Een gesprek met de winnaar.

De Skills Masters is een jaarlijks driedaags evenement waarbij jongeren enthousiast worden gemaakt voor een ambachtelijk beroep. Dit jaar vond het evenement van 6-8 maart 2008 plaats in de Ahoy Rotterdam. Bij het evenement wordt o.a. een banenmarkt georganiseerd, en er worden demonstraties en workshops gegeven. Leerlingen van de verschillende ambachten namen het tegen elkaar op tijdens de beroepenwedstrijden. Er werden ruim 25.000 bezoekers geteld.

De disciplines waarin om de titel Nederlands Kampioen werd gestreden, waren o.a. schilderen, grafische techniek, installatietechniek, sanitaire techniek, elektrotechniek, etc. Binnen de competitie Metalen Dakbedekken streden vier leerlingen om de eer. Een driekoppige jury lette namens organisator Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Technisch installatiebedrijf (OTIB) op verschillende aspecten van hun werk, waarbij naast de technische correctheid ook een nette werkplek en een correcte omgang met collega’s en publiek zwaar wogen. Na drie dagen hard werken werd Peter Pulles aangewezen als winnaar.

Na de LTS kwam Pulles via een stage terecht bij het loodgieters- en leidekkersbedrijf Walter Verhoeven bv uit Nieuwkuijk, een familiebedrijf dat inmiddels al zo’n 128 jaar bestaat. Het is één van de weinige nog actieve bedrijven in Nederland die zich enkel met metalen daken en leien bezig houdt, en het bedrijf is dan ook aangesloten bij de Zinkmeesters en de Nederlandse Vereniging van Leidekkers. Het bedrijf is met name actief in renovatiewerken.

Het loodgieters- en leidekkersbedrijf fungeert tevens als leerbedrijf van opleidingscentrum BGA-Nederland uit Boxtel. BGA-Nederland is het opleidingsinstituut van de gespecialiseerde aanneming en geeft leerlingen theorie- en praktijklessen op de hoofdlocatie in Boxtel. Praktijkervaring doen de leerlingen op bij de bij het instituut aangesloten leerbedrijven. Walter Verhoeven bv is één  van die leerbedrijven. De leerlingen zijn dus in dienst van het opleidingsinstituut, en worden aan de leerbedrijven uitgehuurd. Wel kunnen ze na verloop van tijd vast worden aangenomen. Voor Peter Pulles is dit een gunstige combinatie, omdat hij zodoende een vak leert waar hij duidelijk aanleg voor heeft, bij een bedrijf waar hij op loopafstand bij vandaan woont.

Dit was de tweede keer dat Pulles meedeed aan de wedstrijd. Vorig jaar, in zijn eerste jaar dus, eindigde hij als derde. Pulles vertelt desgevraagd dat hij het meedoen en het winnen van de Skills Masters 2008 een mooie ervaring vond. Hij heeft er een gouden medaille aan overgehouden en mag in september meedoen aan de Euro Skills, de Europese Kampioenschappen, die dan bij toeval ook weer plaatsvinden  in de Ahoy in Rotterdam. Bij de Skills Masters in Ahoy in 2009 kan hij een ticket verdienen naar de World Skills: de wereldkampioenschappen die in 2009 in Canada plaats zullen vinden (daar mag men tot zijn 23ste aan meedoen).

Het moet voor directeur Wim Verhoeven van Walter Verhoeven bv een geruststellende gedachte zijn dat het ambacht waar het bedrijf zich al 128 jaar mee bezig houdt ook door de jeugd met veel enthousiasme en kunde wordt uitgevoerd. Want de oude zegswijze gaat nog steeds op: de jeugd heeft de toekomst.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam